Kamu işçilerine müjdeli haber: Zam oranı belli oldu

Binali
Binali

Başbakan Binali Yıldırım, yaklaşık 200 bin kamu işçisini ilgilendiren kamuda toplu iş sözleşmelerinin imza töreninde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım Toplu İş Sözleşmeleri İmza Töreni'nde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Toplu iş sözleşmemizin yaklaşık 200 bin kamu çalışanımızı ilgilendirdiğini ifade ettik. Bu görüşmeler esnasında ciddi bir anlayış içerisinde olgunlukla karşılıklı görüşmeler devam etti ve işçi sendikalarımızın çalışanlar adına talepleri hükümetimizin ülkemizin imkanları nispetinde karşılanmaya çalışılmıştır. Gönül ister ki herşeyin en fazlasını verelim ama bu ülke hepimizin. En büyük kaynağımız insan. İnsan potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirmek ülkenin geleceğe hazırlanması için olmazsa olmaz kaynağımızdır. Üye sendikaların bu süreçte önemli katkıları olmuştur.

İnsan potansiyelimizi gücümüzü nen iyi şekilde değerlendirmek ülkenin geleceğe hazırlanması için olmazsa olmaz kaynağımızdır. AK Parti döneminde çerçeve anlaşmalar ile çalışanlarımızın özlük haklarında önemli gelişmeler kaydedildi. Geçen toplu sözleşme döneminde 2015-2016 yıllarında yapılan çerçeve anlaşmayla ilk defa denge ödeneği diye bir ödenek getirildi. İşçilerin aylık 2156 TL'nin altında olanlara 100 lira, 2250-2350 arasındakilere 50 lira iyileştirme yapıldı. 2015 için ilk yıl 6+5, 2016 için 3+3 öngörülmüştü. Bu oranlara enflasyon farkı ve sosyal yardımların yansıtılması ve sosyal yardımların 220 brüt olarak artırılması da ilave edildi.

İlk 6 ay için yüzde 7,5 zam

Bu seneki çerçeve anlaşma, bu toplu iş sözleşmesi 2017 ve 2018 yıllarını kapsıyor. 2 yıllık yapılıyor. İçinde bulunduğumuz yıl için zam oranı ilk 6 ayda yüzde 7,5 ikinci altı ayda yüzde 5 şeklinde mutabakata varılmıştır.

İkinci yıl için birinci yarıda yüzde 3,5 ikinci yarıda yüzde 3,5 olmak üzere kararlaştırılmıştır. Ayrıca gerçekleşen enflasyona göre de ayarlama yapılacaktır.

3000 liranın altında maaş alanlara 90 lira ilave ücret

Ek ödenek bir sefere mahsus olmak üzere 500 liradan 750 liraya yükseltilmiştir. Yüzde 50 artış gerçekleşmiştir. Brüt çıplak ücreti 3 bin lira altında olan işçilere 90 lira ilave artış sağlanmıştır.

Memur ve taban işçi ücreti eşitlendi

Yapılan çerçeve anlaşmayla kamu işçisinin maaşı en düşük memurun maaşının altında olmayacak. Memur ve işçi arasındaki taban ücret eşitlenecek, aradaki fark kaldırılacak.

Gelinen bu sonucun ülkemiz için milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Allah gayretimizi artırsın.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >