Kanada'da koronavirüs siyaseti: Sakalını kesen Sih doktor ayakta alkışlandı

Dr. Sanjeet Singh-Saluja
Dr. Sanjeet Singh-Saluja

Kanada'nın Montreal kentinde bir hastanede çalışan Sih Doktor Sanjeet Singh-Saluja, inancına aykırı olmasına rağmen salgınla mücadelede daha etkin rol alabilmek adına sakallarını kesti. Basın tarafından olumlu karşılanan bu haber bazı çevrelerce eleştirildi ve Quebec'teki "dini sembol" yasağı hatırlatıldı.

Kanada'nın Montreal şehrinde görev yapan bir doktor Covid-19 için büyük bir özveride bulunmayı tercih etti.

Sih doktor, Covid-19 hastalarıyla daha yakından ilgilenmek istedi ancak prosedür için gereken N95 maskesi sakallarının tamamını kapatmadı.

  • Sihizm inancının önemli parçalarıdan biri olan "keş" pratiğine göre, insanlar Tanrı'nın mükemmeliğine saygı göstererek saç ve sakallarının doğal olarak büyümesine izin veriyor.

Sakalıyla ilgili dini otoriteye başvuran Sanjeet Singh-Saluja salgın döneminde Covid-19 hastalarına daha çok yardımcı olabilmek için sakalını kesme kararı aldı.

Dr. Sanjeet Singh-Suja aynı zamanda McGill Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi
Dr. Sanjeet Singh-Suja aynı zamanda McGill Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi

Dr. Saluja'nın kararı Kanada'da büyük alkış topladı. Kanada merkezli National Post da Saluja'nın çok zor bir karar verdiğini yazdı.

Ancak durumun bu kadar romantize edilmesinin iyi olmadığını söyleyen insanlar da var: Quebec eyaletinde 2019 yılında "laiklik ilkesi" gereği kabul edilen yasaya göre, kamu hizmeti veren özellikle bazı çalışanların üzerlerinde "dini sembol" taşıması yasaklandı. Kanuna göre, belli kamu hizmetlerinin verilmesi için, yüzün görünmesi gerektiği esas alınıyor.

Dr. Saluja N95 maskesi takabilmek için sakalını kesti
Dr. Saluja N95 maskesi takabilmek için sakalını kesti

Bu yasa sonrası eyaletteki birçok kişi, işini bırakmak zorunda kaldı. Sihler bu yasadan etkilenen dini ve azınlık gruplar arasında bulunuyor.

  • Hindistan'ın Pencap eyaletine denk gelen, ülkenin kuzeyinde ortaya çıkmış olan Sihizm tek tanrılı bir dindir.

Quebec'teki yasaya eleştirel yaklaşan kişiler, Dr. Saluja'nın fedakarlığının medyada bu şekilde övülmesinin eyaletteki azınlıkların durumunu açısından rahatsız edici olduğunu ifade ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / NATİONAL POST