Kanadalılar cami saldırısında ölenler için düzenlenen anma törenlerine akın etti

Kanada'da cami saldırısında ölenler için anma törenleri düzenlendi
Kanada'da cami saldırısında ölenler için anma törenleri düzenlendi

Kanada’daki cami saldırısında hayatını kaybedenler için ülke genelinde gece boyunca anma törenleri düzenlendi. Törenlere binlerce kişi katıldı.

Kanada'nın Quebec City kentindeki terör saldırısında ölenler için farklı kentlerde düzenlenen törenlere, her din ve düşünce grubundan binlerce kişi katıldı.

Saldırının yapıldığı Quebec City kentindeki Ste-Foy bölgesinde düzenlenen törene Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Muhafazakar Parti Lideri Rona Ambrose, Yeni Demokrat Parti Lideri Thomas Mulcair, bakanlar, milletvekilleri ve binlerce kişi katıldı.



Törenlerde her dinden dualar edilirken, Başbakan Trudeau'nun katıldığı törende Kur'an'dan ayetler ve Arapça dualar okundu. Quebec City'de düzenlenen törene katılanlar, saldırıya uğrayan Quebec İslam Merkezi Camisi'ne çiçekler bırakıp mum yakarak dua etti.

Saldırıda ölenlerin kimlikleri açıklandı

Bu arada saldırıda hayatını kaybedenlerin kimlikleri de açıklandı. Daha önceki açıklamalarda "yaşları 35 ile 70 arasında 6 kişi" olarak belirtilen şehitlerin isimleri şöyle: Azzeddine Soufiane (57), Khaled Belkacemi (60), Aboubaker Thabti (44), Mamadou Tanou Barry (42), Ibrahima Barry (39) ve Abdelkerim Hassane (41)



Öte yandan saldırının olduğu ilk anlarda 3 kişi olarak duyurulan terörist sayısının 1 kişi olduğunun belirlendiği açıklandı.

Quebec Eyalet Polisi'nin açıklamasına göre, saldırının ardından Alexandre Bissonnette ile gözaltına alınan Muhammed Kadir'in, saldırgan değil şahit olduğu duyuruldu. 27 yaşındaki Alexandre Bissonnette, dün akşam saatlerinde çıkarıldığı mahkeme tarafından 6 kez birinci derece cinayet, 5 kez cinayete teşebbüs ve ateşli silah kullanmak suçlarından tutuklandı.

RCMP sözcüsü Camille Habel, Alexandre Bissonnette'nin devam eden soruşturmanın sonucuna bağlı olarak daha sonra terörle ilgili suçlamalarla yüz yüze gelebileceğini söyledi.

ABD Başkanı Trump da taziyesini iletti

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, saldırıyı, “büyük bir şok, öfke ve üzüntü” ile öğrendiğini belirterek, Müslümanların ibadet ve sığınma evine yapılan terör saldırısını kınadığını bildirdi. Trudeau, "Müslüman Kanadalılar, ulusal dokumuzun önemli parçasıdır. Bu tarz anlamsız eylemlerin, ülkemizde yeri yoktur” dedi.

Dünyadan da saldırıya tepkiler geldi. İslamofobik rüzgarları güçlendiren ABD Başkanı Trump de Kanada Başbakanı'ne taziye dileyenler arasındaydı.



Eyfel Kulesi, Kanada'daki saldırıda ölenlerin anısına siyaha büründü


Fransa'nın başkenti Paris'in simgesi ünlü Eyfel Kulesi, Kanada'nın Quebec eyaletinin başkenti Quebec City'de bir camiye yapılan terör saldırısında ölenlerin anısına gece yarısından itibaren tamamen karartıldı.



İslam Kültür Merkezi geçen yıl da saldırıya uğramıştı

Quebec eyaletinin başkenti olan Quebec City'deki dört camiden biri olan Quebec City İslam Kültür Merkezi, son olarak geçen yıl ramazan ayında da İslamofobik bir saldırıya uğramıştı.



Quebec City İslam Kültür Merkezi'nin girişine plastik bir torba ile hediye paketi şeklinde bırakılan kanlı domuz başı paketinin üzerine de "afiyet olsun" anlamına gelen 'Bon apetite' yazısı iliştirilmişti.

Olay sonrası konuşan Quebec City İslam Kültür Merkezi Başkanı Muhammed Yangui, "Quebec City'de Müslümanlara ait dört cami var. Bu merkezlerin her biri yılda en az bir defa bir şekilde saldırıya uğruyor." demişti.






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >