Kanal İstanbul projesinin ilk temeli atıldı

Kanal İstanbul temel atma töreni
Kanal İstanbul temel atma töreni

Kanal İstanbul'un temel atma töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Kanal İstanbul için ilk kazmanın vurulduğu törende konuşan Erdoğan, "Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Çılgın Projem' dediği Kanal İstanbul için ilk kazma vuruldu. Proje kapsamında Sazlıdere Köprüsü'nün temeli atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan itibaren "rüyası" olduğunu belirttiği ve Başbakan iken 27 Nisan 2011'de "Çılgın Proje" olarak kamuoyuna duyurduğu, İstanbul'u içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul, ilk köprünün temelinin atılmasıyla fiilen hayata geçirilmeye başlanacak.

Proje, 15 milyar dolar maliyetle 6 yılda tamamlanacak
Proje, 15 milyar dolar maliyetle 6 yılda tamamlanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"54 iskelede 500 bin kişilik insan trafiği oluşuyor"

1930'larda yılda ortalama 3 bin gemi geçiyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Sadece şehir içi yolculuklar için 54 iskelede 500 bin kişilik insan trafiği söz konusudur. Boğazda hem kuzey, güney, doğu, batı istikametinde her sınıftan ve kapasiteden yoğun gemi trafiği yaşanıyor. Petrolden organik ürüne kadar çok farklı türden yük taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda denizdeki doğal hayat da çok büyük tehlikeye giriyor. Karaya çarpmaları halinde kültürel miras zarar görüyor, yıkım ve yangınlarla karşılaşabiliyoruz. Yaşı ilerlemiş olan İstanbulluların boğazda haftalarca yanan petrol gemilerinin görüntüleri mutlaka vardır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz

"Amacımız İstanbul'un can ve mal güvenliğini sağlamak"

Geçtiğimiz yılın ilk aylarında Kabataş'ta sürüklenen Rus savaş gemisinin endişesini unutmadık. Kanal İstanbul projesi ile amacımız İstanbul'un can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Boğaz'daki sıkıntıların kaldırılması da bir başka amaç. Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.

"15 milyar dolar maliyetle 6 yılda tamamlanacak"

Ülkemizin dış ticaretine yeni bir soluk getirecek. Kanalın her 2 yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanlarından İstanbul'daki baskıyı ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Bu uzun hazırlık döneminin ardından nihayet kanalın ilk köprüsünün temelini atma aşamasına geldik. Kanal İstanbul'u 15 milyar dolar maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >