Kanal İstanbul'un güzergahı belli oldu

Kanal İstanbul'un güzergahı
Kanal İstanbul'un güzergahı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahının belirlendiğini belirterek, "Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru Kanal İstanbul için en uygun güzergah olarak seçilmiştir." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan(ortada), Kanal İstanbul Projesi'nde gelinen son durumu ve proje güzergahını düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Bakan Ahmet Arslan, "Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru Kanal İstanbul için en uygun güzergah olarak seçilmiştir." dedi.

Kanal İstanbul'un sayısal modelleme çalışması
Kanal İstanbul'un sayısal modelleme çalışması

Arslan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

- Kanal güzergahı boyunca tek bir yer altı sularının bulunmadığı tespit edildi.

- Kanal İstanbul projesinde tsunami ile parametreler belirlenirken, kayıtlı tüm veriler çerçevesinde detaylı çalışmalar yapılmış ve olumsuz etkisinin olmayacağı da tespit edilmiştir.

- 17 bin metre sondaj 2017 yılı sonu itibarıyla tamamlanmıştır.

- Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridroru Kanal İstanbul projesinin yolu olarak tespit edilmiştir.

- Güzergah 45 kilometredir.

Kanal İstanbul Projesi'nde gelinen son durum açıklandı.
Kanal İstanbul Projesi'nde gelinen son durum açıklandı.

- Küçükçekmece Gölü'nden başlayacaktır.

- Bütün bu çalışmalar yapılırken liman ve lojistik merkezi gibi entegre projelerde bununla birlikte değerlendirildi. Karadeniz'de çıkacak dolgu malzemelerinden dolayı lojistik merkezi olarak kullanabileceğimiz proje alanı...

35 kurum ve kuruluş çalıştı

Planlanan alanlarda 35 ilgili kurum ve kuruluşun yaptığı çalışmaların verilerini aldıklarını anlatan Arslan, "Çevresel koşullar ile flora ve fauna durumunu tespit ettik. Maden alanları, sit alanları, hassas alanlar, jeolojik çalışmaları, yer altı ve yer üstü su kaynakları, toprak kaynakları, denizcilik ve ulaştırma ağlarına etkisi, yarma hacmi, kanal uzunluğu, kamulaştırma, yerleşim alanlarına etkisi gibi etkenler çerçevesinde yapılabilirliği dikkate alınarak 5 farklı güzergah üzerinde çalışmalar devam ettirildi. Sayısal modelleme çalışmaları kapsamında, yapıma esas etüt projesine temel teşkil edecek ön sayısal modelleme çalışmaları tamamlandı. Buna bağlı olarak da Kanal güzergahı boyunca yer altı suyu akımları tespit edildi. Farklı zemin türleri tespit edildi, bu zeminlerin her birinin geçirimliliklerinin farklı olduğu belirlendi."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >