Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener'den tsunami uyarısı: Kıyıdan uzaklaşılmalı

Foto/arşiv
Foto/arşiv

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Antalya ve Alanya bölgesini tsunami konusunda uyardı. Bölgenin depremsellik açısından çok aktif olmadığını söyleyen Özener, Kıbrıs ve Helen yayı üzerinde meydana gelebilecek büyük depremleri hatırlatarak tsunami tehlikesine dikkat çekti. Özener, "Bir deprem olduğu zaman kesinlikle deniz kıyısından uzaklaşarak yüksek bölgelere çıkmakta fayda var." ifadelerini kullandı.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, kentte Afetlere Dirençli Bir Toplumda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Rolü ve Önemi konulu konferans düzenledi.

Konferansa, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de katıldı.

Güvenli görülen şehirlerde yoğunluk oluştu

Özener konferansın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 17 Ağustos ve 6 Şubat depremlerinin toplumda travmaya neden olduğunu ve bu sebeple insanların depreme güvenli gördükleri şehirlere doğru hareketlendiğini söyledi.

Özener, “Şehri terk etmektense daha yaşanılabilir, depreme güvenli hale getirmek daha doğru olacak.” ifadesini kullandı.

Antalya ve Alanya’nın olduğu bölgenin Türkiye’nin deprem tehlikeleri haritasında açık renkle işaretlendiğini belirten Özener, bölgedeki en önemli konunun zemin olduğunu söyledi. Özener, tarihsel depremlere bakıldığında bu bölgelerin karasal anlamda çok aktif olmadığını aktardı.

"Depremin ardından deniz kıyısında uzaklaşılmalı"

Ancak Özener bölgede yaşayan vatandaşları tsunami konusunda uyardı.

Akdeniz'in doğusunda, Kıbrıs ve Helen yayı üzerinde meydana gelen depremlerin Antalya bölgesini etkilediğini belirten Prof. Dr. Özener, “Bir deprem olduğu zaman kesinlikle deniz kıyısından uzaklaşarak yüksek bölgelere çıkmakta fayda var.” diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >