Kanseri hücre özelleştirme ile önlemek mümkün olacak

Hücre özelleştirme.
Hücre özelleştirme.

Kanserle mücadele için her geçen gün yeni bir teknik geliştirilirken şimdiki yöntem, hücrenin doğal yollarla gerçekleştirdiği değişim sürecinin aydınlatılması üzerine olacak. Belirli amaçlara hizmet edecek olan hücrelerden oluşan blok hücre yapısı kanserle mücadele için umut doğurdu.

Michigan, Maryland ve Harvard Üniversitelerinden araştırma görevlileri, hücrelerin ciddi bir değişime uğramalarını sağlayacak yöntem geliştirmede başarılı oldu. Deri hücrelerini herhangi bir başka şekle dönüştürebilecek kısa bir yol olarak tanımlanan yöntem tıp otoritelerinde heyecan uyandırmayı başardı. Bu değişimin detaylarının bulunduğu çalışma, Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS)'ta yayınlandı. Michigan Üniversitesi bünyesinde matematik ve biyoinformatik profesörü olan Indika Rajapakse, "Vücudumuzdaki hücreler, doğal yollarla özelleşirler. Sunduğumuz yöntem, aynı şeyi kısa yoldan gerçekleştirerek, herhangi bir hücrenin özel bir hücre tipine dönüşmesini sağlayabilir." açıklamasında bulundu.

Yeni gelen yöntem, 1980'li yılların sonlarında yükseliş gösteren bir teknik üzerinden ilerliyor. Bu teknik sayesinde genlerin, belirli hücrelerin DNA'larını okumaya yönelten moleküller olan uyarlanmış etkenlerdeki hücreler yıkanmış oluyor. Rajapakse'nin ekibi, her bir TF enjeksiyonu için tam zamanlamayı ortaya koyan matematiksel bir kontrol modeli inşa ederek hücreleri büyüme aşamalarının belli noktalarında, özel TFlerle hedefleyerek bu yöntemi revize etti. Belirli genlerin ne zaman okunduklarını takip eden ekip, uyarlama etkenlerinin hücrenin değişiminde ne zaman ve nasıl işlev gördüklerini anlayabildiler. Rajapakse, “Hücrenin ilk konfigürasyonundan, dönüştürülmesi istenen konfigürasyonuna kadar işi götürebileceğimize inanıyoruz.” ifadeleriyle durumu özetledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >