Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'da bulunan türbesi

Arşiv
Arşiv

Zigetvar Kuşatması sırasında yaşamını yitiren Kanuni Sultan Süleyman'ın kaybolan türbesi hakkında bilmeniz gereken özellikleri 14 maddede sizler için derledik.

46 yıllık hükümdarlık, 13 sefer, 121 ayı seferde geçmiş bir padişah, Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar Kuşatması sırasında hayatını kaybetmesinin ardından, oğlu 2. Selim tarafından yaptırılan, iç organlarının bulunduğu ve 150 yıl aradan sonra yıkılan türbesi hakkında bilmeniz gereken bütün ayrıntılar bu haberde.

Kanuni Sultan Süleyman kimdir?

                                    
                                    6 Kasım 1494 tarihinde Trabzon’da doğan Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Devleti’nde 46 yıl padişahlık yapmış, 13 kez sefere çıkmıştır. Sultan Süleyman 46 yıllık padişahlığının 121 ayını seferde geçirerek, en uzun Osmanlı padişahlığı, en çok sefere çıkan padişah unvanlarına bir yenisini ekleyerek, en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur.
Kanuni Sultan Süleyman kimdir? 6 Kasım 1494 tarihinde Trabzon’da doğan Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Devleti’nde 46 yıl padişahlık yapmış, 13 kez sefere çıkmıştır. Sultan Süleyman 46 yıllık padişahlığının 121 ayını seferde geçirerek, en uzun Osmanlı padişahlığı, en çok sefere çıkan padişah unvanlarına bir yenisini ekleyerek, en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur.
Zigetvar Kuşatması

                                    
                                    Kanuni Sultan Süleyman 1 Mayıs 1566'da, yaklaşık 13 yıl aradan sonra, 72 yaşında 13. seferine Zigetvar Kuşatmasına çıktı.
Zigetvar Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman 1 Mayıs 1566'da, yaklaşık 13 yıl aradan sonra, 72 yaşında 13. seferine Zigetvar Kuşatmasına çıktı.
7 Eylül 1566

                                    
                                    Zigetvar Kuşatması’nın sonlanmasına bir gün kala, 7 Eylül 1566 tarihinde hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın vefat haberi, 48 gün boyunca ordunun zigetvar’dan ayrılış tarihine kadar saklandı.
7 Eylül 1566 Zigetvar Kuşatması’nın sonlanmasına bir gün kala, 7 Eylül 1566 tarihinde hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın vefat haberi, 48 gün boyunca ordunun zigetvar’dan ayrılış tarihine kadar saklandı.
28 Kasım 1566

                                    
                                    28 Kasım’da Süleymaniye Camii’nde, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin kıldırdığı namazın ardın toprağa verildi.
28 Kasım 1566 28 Kasım’da Süleymaniye Camii’nde, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin kıldırdığı namazın ardın toprağa verildi.
İç organları kaldığı çadırda gömüldü

                                    
                                    Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında yaşamını yitiren Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu oluşturmaması için gizlenmişti. Cesedin bozulmaması için iç organları kaldığı çadırda gömülmüştür.
İç organları kaldığı çadırda gömüldü Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında yaşamını yitiren Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu oluşturmaması için gizlenmişti. Cesedin bozulmaması için iç organları kaldığı çadırda gömülmüştür.
2. Selim 

                                    
                                    Kanuni’den sonra tahta çıkan 2. Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe yaptırmış fakat 150 ayakta kalabilen türbe, Hasburg askerleri tarafından yıkılmıştır.
2. Selim Kanuni’den sonra tahta çıkan 2. Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe yaptırmış fakat 150 ayakta kalabilen türbe, Hasburg askerleri tarafından yıkılmıştır.
Macaristan-Türkiye

                                    
                                    Macaristan ve Türkiye hükümetlerinin 2012 yılında imzaladığı anlaşmalar çerçevesinde tahsis edilen işbirliği ile ilk somut veriler TİKA tarafından elde edilmiştir.
Macaristan-Türkiye Macaristan ve Türkiye hükümetlerinin 2012 yılında imzaladığı anlaşmalar çerçevesinde tahsis edilen işbirliği ile ilk somut veriler TİKA tarafından elde edilmiştir.
TİKA

                                    
                                    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) 2015 yılının sonlarına doğru yaptığı çalışmalar bir sonuca bağlandı. Organların gömülü olduğu türbenin de bulunduğu Osmanlı yerleşkesi ortaya çıkartıldı.
TİKA Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) 2015 yılının sonlarına doğru yaptığı çalışmalar bir sonuca bağlandı. Organların gömülü olduğu türbenin de bulunduğu Osmanlı yerleşkesi ortaya çıkartıldı.
Türkiye-Macaristan ilişkileri

                                    
                                    Türkiye-Macaristan ilişkilerinin önemli bir boyut kazandığı proje kapsamında, Sultan Süleyman’ın palankasının bulunduğu alanda, cami, tekke ve yeniçeri odaları gibi önemli detaylar bulunuyor.
Türkiye-Macaristan ilişkileri Türkiye-Macaristan ilişkilerinin önemli bir boyut kazandığı proje kapsamında, Sultan Süleyman’ın palankasının bulunduğu alanda, cami, tekke ve yeniçeri odaları gibi önemli detaylar bulunuyor.
Türbenin bölge için önemi

                                    
                                    Türbenin etrafındaki kasabalar için önemli bir ziyaretgah olacağı ön görülen yer, aynı zamanda Osmanlı’nın tanıtımı açısından büyük önem taşıyor.
Türbenin bölge için önemi Türbenin etrafındaki kasabalar için önemli bir ziyaretgah olacağı ön görülen yer, aynı zamanda Osmanlı’nın tanıtımı açısından büyük önem taşıyor.
Derviş tekkesi

                                    
                                    Macaristan’da daha önce hiç derviş tekkesi ortaya çıkarılmamış olması, kazının önemini ortaya koyuyor.
Derviş tekkesi Macaristan’da daha önce hiç derviş tekkesi ortaya çıkarılmamış olması, kazının önemini ortaya koyuyor.
2017 yılının sonu

                                    
                                    Sultan Süleyman’ın yıkılan türbesinin yeri ve önemli binaların yerlerinin tam olarak bilindiği yerde 2017 yılının sonunda kazıların tamamlanması öngörülüyor.
2017 yılının sonu Sultan Süleyman’ın yıkılan türbesinin yeri ve önemli binaların yerlerinin tam olarak bilindiği yerde 2017 yılının sonunda kazıların tamamlanması öngörülüyor.
2018 yılı hedefleri

                                    
                                    Türbenin bulunduğu alanda, 2018 yılında 16-17 yüzyıllarda neler olduğu yönünde bir araştırma yapılacak. Bu araştırma bölgenin tarihi açısından da büyük önem taşıyor.
2018 yılı hedefleri Türbenin bulunduğu alanda, 2018 yılında 16-17 yüzyıllarda neler olduğu yönünde bir araştırma yapılacak. Bu araştırma bölgenin tarihi açısından da büyük önem taşıyor.
2019 yılında tamamlanacak

                                    
                                    Macaristan'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nca yürütülen çalışmaların 2019 yılının sonunda tamamlanması planlanıyor.
2019 yılında tamamlanacak Macaristan'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nca yürütülen çalışmaların 2019 yılının sonunda tamamlanması planlanıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >