Kar yağarken gök gürler mi?

Arşiv
Arşiv

İstanbul'da yaşayanlar, kar yağdığı esnada meydana gelen gök gürlemesinin sebebi merak konusu oldu. 'Kar yağarken gök gürler mi?' diye araştırılıyor.

Genellikle denize kıyısı olan bölgelerde yaşanan, kar yağarken şimşek çakmasının nedeni deniz üzerinde aşırı soğuk havanın bulunması. Sıcak deniz üzerinden buharlaşan havanın, üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükselmesi ile bulut içerisinde küçük dolu taneleri oluşuyor. Bu doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile gök gürültüsü meydana gelir.

Yetkililer ise konu hakkında şu açıklamayı yapıyor, "Gök gürültüsü şimşek ve kar yağışı birlikte yadırgandı. Çok soğuk olduğu zaman havada dikine gelişen bulutlar oluşuyor. Bu ilkbaharda yaşanan doğa olayının bir benzeri. Bu nedenle de tıpkı ilkbahardaki gibi gök gürültüsü oluşuyor. Kar yağarken şimşek çakmaz diye bilimsel bir kural yok. Bu normal bir olaydır.''

Söz konusu duruma cephesel oraj adı verildiği belirtiliyor. Oraj ya dagök gürültülü fırtına, sıklıkla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayıdır. Meteorolojide İngilizce thunderstorm kavramından oluşturulmuş TS kısaltması ile ifade edilir.

Oraja, kümülonimbüs bulutları neden olur. Genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmur eşlik eder. Bazı durumlarda kar veya dolunun da eşlik ettiği görülebilir. Yağışsız orajlarda ise hiç yağış görülmez. Doluya sebep olan orajlar dolu fırtınası olarak da adlandırılır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >