Kara delik fotoğrafının arkasındaki kadın: 'Katie Bouman'

Kara delik konusundaki çalışmaların arkasında, 29 yaşındaki Katie Bouman yer alıyor.

M87 Galaksisi'nin merkezinde yer alan süper masif kara deliğin fotoğrafının elde edilmesini sağlayan algoritmanın arkasında 29 yaşındaki Katie Bouman var.

M87 Galaksisi'nin merkezinde yer alan süper masif kara deliğin fotoğrafının elde edilmesini sağlayan algoritmanın arkasında 29 yaşında genç bir kadın bulunuyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) mezun bilgisayar bilimcisi Katie Bouman, dönüm noktası olarak değerlendirilen kara delik imajına olanak sağlayan bilgisayarprogramının geliştirilmesine öncülük etti.

NASA’nın Türk çalışanı Feryal Özel de kara deliğin fotoğraflanması konusunda oldukça kritik bir rol oynadı.
NASA’nın Türk çalışanı Feryal Özel de kara deliğin fotoğraflanması konusunda oldukça kritik bir rol oynadı.

Mezun olduktan sonra MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi ve MIT Haystack Gözlemevi'nden bir ekibin destek verdiği projenin liderliğini yapan Bouman'ın, dünyanın farklı yerlerindeki radyo teleskoplarla elde edilen X-ışını verilerinin birleştirilmesi sonucu oluşturulan imajı mümkün kılan algoritma üzerinde üç yıl önce çalışmaya başladığı belirtildi.

Kara deliğin fotoğraflanması olayı, milyonlarca insan tarafından anbean takip edildi…
Kara deliğin fotoğraflanması olayı, milyonlarca insan tarafından anbean takip edildi…

Projede bir de Türk bilim insanı var

Olay Ufku Teleskobu (EHT) projesinde çalışan 200'den fazla bilim insanı arasında bir Türk de yer alıyor.

Washington Post'un haberine göre, EHT bilim konseyinin üyesi olan, Arizona Üniversitesi'nde görevli astrofizikçi Feryal Özel, kara delik fotoğrafını, kariyerinin en önemli gelişmesi olarak nitelendirdi.

Özel, "Evrende, bir nesneyi daha, imkansız gibi düşünülse de insanoğlunun kaşif ruhu sayesinde görüntülemeyi başardıklarını" söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >