Karadeniz'de gergin gece: Ukrayna Rusya'ya savaş açmaya hazırlanıyor

Ukrayna Kabinesi başkenti Kiev’de toplandı.
Ukrayna Kabinesi başkenti Kiev’de toplandı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de savaş için toplanan kabineden “ABD’ye acil mesaj” kararı çıktığı açıklandı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’i acil olarak arayıp bu gece resmen başlaması beklenen Ukrayna-Rusya savaşı için destek istedi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarında, Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığını duyurmuştu.

Bunun üzerine Ukrayna’nın başkenti Kiev’de savaş için toplanan kabineden “ABD’ye acil mesaj” kararı çıktığı açıklandı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’i acil olarak arayıp bu gece resmen başlaması beklenen Ukrayna-Rusya savaşı için destek istedi. Kiev’de görev yapan üst düzey bir bürokrattan alınan alınan bilgiye göre Poroşenko, ABD’li bakan Kerry’e “Amerika bu savaşta askeri olarak da yanımızda mı değil mi” diye sordu.

FSB teknesinden Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilere ateş açıldı.
FSB teknesinden Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilere ateş açıldı.

Ukrayna cevap bekliyor

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, “yaşanan bu olaylar üzerine dost ülkelerin tepkilerini bekliyoruz” demekle yetindi.

Ne olmuştu?

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, FSB teknesinden Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilere ateş açıldığı bildirildi.

Gemilere açılan ateş sonucunda 2 kişinin yaralandığının aktarıldığı açıklamada, 2 Ukrayna gemisinin hasar gördüğü ve rotasını kaybettiği kaydedildi. Açıklamada bir Ukrayna gemisinin de demir atmak zorunda kaldığı ifade edildi.

Azak Denizi'nde Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemileri karşı karşıya gelmişti.
Azak Denizi'nde Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemileri karşı karşıya gelmişti.

Açıklamada, Ukrayna gemilerinin Rus özel kuvvetleri tarafından ele geçirildiği bilgisi de yer aldı.

"1 kişi öldü"

Ukrayna basınında ise açılan ateş sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sabah saatlerinde Azak Denizi'nde Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemilerinin karşı karşıya geldiği belirtilmiş, Rus karasularına girdiği iddiasıyla Rusya'ya ait savaş gemileri Ukrayna savaş gemilerine müdahalede bulunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >