KARGU İHA'lar nasıl sürü dron saldırısı gerçekleştirdi?

STM’nin geliştirdiği yerli KARGU İHA’lar, Ateş Serbest–2025 tatbikatında ilk kez sürü halinde taarruz görevi icra etti ve tek bir operatörün yönlendirmesiyle 12 araçlı sürü hedefe özerk şekilde saldırdı.
Ateş Serbest–2025 Tatbikatı’nda görev alan STM yapımı KARGU taktik sınıf insansız hava araçları, sürü (swarm) taktiğiyle ilk saldırı provasını başarıyla gerçekleştirdi. Tek bir asker tarafından kontrol edilen 12 KARGU, üç farklı görev uçuşu şeklinde hedefe sürü halinde yaklaşıp hedef tespiti yaptı ve otonom olarak saldırıya geçti.

KARGU İHA'LAR SALDIRI GERÇELEŞTİRDİ?
Tatbikatta KARGU’lar uçuş sırasında birbirleriyle sürekli haberleşti; bu sayede görevler koordineli biçimde yürütüldü. Operasyon, sürü halinde ilerleme, hedef tespiti ve saldırı olmak üzere üç aşamalı bir profil izledi. Böylece hedefe aynı anda çok yönlü ve eşgüdümlü bir baskı uygulanabildiği gözlendi.

Sürü operasyonunun en kritik avantajlarından biri de esneklik oldu: Tatbikatta sürüden bir İHA arızalansa bile kalan araçlar göreve devam etti. Arızalanan birimler devre dışı kaldıktan sonra bile sürünün geri kalanının operasyonu tamamlaması, sistemin operasyonel dayanıklılığını ve görev sürekliliğini ortaya koydu.
KARGU’nun özellikleri neler?
KARGU, düşük radar kesit alanı sayesinde tespit edilmesi zor bir platform olarak öne çıkıyor. Tek bir asker tarafından bir dakika içinde kurulup göreve hazır hale getirilebilmesi, hızlı konuşlandırma ve esneklik sağlıyor. Yaklaşık 10 kilometre menzile sahip olan KARGU, 30 dakikadan fazla havada kalabiliyor; ancak sistemin en temel ve dikkat çeken özelliği otonom saldırı kabiliyeti. Yani KARGU, kendi başına hedef tespit edip yaklaşabiliyor ve saldırıyı gerçekleştirebiliyor; bu da insan komutuna bağlı kalmadan tehditleri algılayıp müdahale edebilme yeteneği anlamına geliyor.