Kartalkaya’daki felaketin ardından ortaya çıktı: Kaçak kat ve tünel detayı

Grand Kartal Otel
Grand Kartal Otel

Kartalkaya’da 78 kişiye mezar olan Grand Kartal Otel, ihmaller ve yönetmeliklere aykırılıklar nedeniyle eleştirilerin odağı oldu. Yangın yönetmeliğine uymayan otel, eksik güvenlik önlemleriyle faciaya davetiye çıkardı. Otelin son 2 katının kaçak olduğu ortaya çıktı. Ayrıca para, 2 oteli bağlayan tünele yatırılmış.

Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından Grand Kartal Otel’in güvenlik önlemlerinden yoksun olduğu gündemi ilk sıralarında. 12 katlı ahşap otelin kaçak olduğu belirtilen 2 katında asansör bulunmazken, bu katlar için gerekli işletme ruhsatının nasıl alındığı belirsizliğini koruyor.

Hürriyet'in haberine göre, 2021 yılında yenilenen Yangın Yönetmeliği, mevcut binalara 2024 sonuna kadar uyum süresi tanımıştı. Ancak otel sahibi Halit Ergül’ün, yönetmelik kapsamındaki eksiklikleri tamamlamak yerine sürenin bitimine birkaç gün kala yangın yeterlilik belgesi almak için başvuruda bulunduğu anlaşıldı.

İtfaiyenin tespit ettiği 8 maddelik eksiklik listesinde ise yangın alarmı, duman dedektörü, yağmurlama sistemi, ısıya dayanıklı yangın kapıları ve yangın merdivenleri gibi temel güvenlik önlemleri yer alıyordu. Eksiklikleri gidermek yerine başvurusunu geri çeken otel yönetimi, faciayı önlemek için hiçbir adım atmadı.

AFAD personeline otel kullanımı için ücret talebi i̇ddiası

Yangın sonrası bölgede AFAD ekipleri tarafından iki gün boyunca arama kurtarma ve soğutma çalışmaları yürütüldü. Ancak ortaya atılan iddialar, otel yönetimine yönelik eleştirileri artırdı. Aynı bölgedeki diğer otelin, AFAD personelinin barınma ihtiyacı için kullanılabileceği gündeme gelirken, otelin işletmecisi tarafından personelden ücret talep edildiği öne sürüldü. Bu iddia kamuoyunda büyük tepki topladı ve iki gün geçmesine rağmen yalanlanmadı.

Yangın güvenliği yerine tünele yatırım

Facianın ardından, aynı yönetim tarafından işletilen 2 otel arasında, yoğun kar yağışı ve tipi gibi durumlarda restoranlara geçiş sağlamak için özel bir tünel inşa edildi. Bu tünelin inşasına yüksek miktarda bütçe ayrılırken, yangın alarmı ve duman dedektörü gibi hayati önlemlerin alınmadı.

Kartalkaya otel yangınında içeride neler yaşandı? Otel çalışanları misafirleri kurtarmaya çalışırken yaşadıklarını anlattı. Personel, gece uyandıktan sonra çalışma arkadaşlarıyla oteldeki yangına ilk müdahaleyi kendilerinin yaptığını söyledi.

İnsanların “kurtarın beni” çığlıklarıyla uyanan çalışanlar, buldukları merdivenlerle konukları tahliye etmeye çalıştı, camdan sarkıtılan küçük çocukları açtıkları yorganlarla tuttu ve 25 kişiyi kendi çabalarıyla kurtardı.

Otelde temizlik görevlisi olarak çalışan Neçirvan Öner ise üst katlarda kalanlara, odalara duman girmemesi için çarşafları ıslatıp kapının kenarlarına ve altına koymasını söylediğini bu sayede o odadaki misafirlerin hayatta kalabildiğini anlattı. Öner, maskeyi ıslatıp birkaç defa içeri girerek insanları dışarı çıkardığını daha sonra da kendisinin de dumandan zehirlenerek bilincini kaybettiğini dile getirdi.

Otel içerisinde insanların dumandan yollarını bulamadıklarını, otelin arka yüzüne konumundan dolayı müdahale edilemediğini söyleyen çalışanlar, otelde yangına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu da ifade etti.

İtfaiye gelene kadar arkadaşlarıyla oteldekileri kurtarmaya çalıştıklarını anlatan otel personeli, “Ahşap bir bina. Yangın alarmı olsa bu kadar insan vefat etmezdi. Yani var ama çalışmıyor. insanların çoğu zaten dumandan öldü. Dumandan ölmeyenler aşağı atladı.' açıklamasında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >