Kaşıkçı cinayeti davasında verilen cezalar belli oldu

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı (Arşiv)
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı (Arşiv)

Suudi Arabistan'da görülen Kaşıkçı cinayeti davasında 5 kişiye 20'şer yıl, üç kişiye ise 7-10 yıl hapis cezası verildi. Cezaların, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın emriyle verildiği ifade edildi.

2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul'daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ilişkin Suudi mahkemesi kararını verdi.

  • Resmi televizyon, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın emriyle işlenen suikastte sekiz kişinin suçlu bulunduğunu bildiriyor.

Bu sekiz kişiden 5'ine 20 yıl hapis cezası verildi. Üç kişi ise 7 ila 10 yıl arasında cezalar aldı.

'Korsan bir operasyon' sonucu öldürüldüğü ileri sürüldü

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Ahmet Kaşıkçı 2 Ekim'de ülkesinin İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdi ve bir daha haber alınamadı. Riyad yönetimi günler sonra Kaşıkçı'nın 'korsan bir operasyon' sonucu öldürüldüğünü ileri sürdü.

Cemal Kaşıkçı kimdir?

Cemal Kaşıkçı 13 Ekim 1958'de Suudi Arabistan'ın Medine kentinde dünyaya geldi. 1985 yılında ABD'deki Indiana State University'den mezun olan Kaşıkçı, sonrasında ülkesine dönerek gazetecilik yapmaya başladı.

1991-1999 yılları arasında el Medine gazetesinin yazı işleri müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği vekilliği yapan Kaşıkçı, bu süreçte Afganistan gibi ülkelerden haberler geçti, 1987-95 yılları arasında eski el Kaide lideri Usame bin Ladin ile Afganistan ve Sudan'da söyleşiler yaptı.

Kaşıkçı Arap ülkelerinde yayınlanan el Hayat gazetesinde köşe yazmaya devam etti. Gazetede beş yıl boyunca yayınlanan yazıları Aralık 2016'da, o dönemde seçimi yeni kazanan ve daha göreve başlamamış olan ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştiren açıklamaları nedeniyle yayınlanmadı.

Suudi Arabistan'da 2017'de yolsuzluğa karşı yapıldığı açıklanan ve çok sayıda prensin gözaltına alındığı operasyonun, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın iktidarını pekiştirme operasyonu olduğunu savundu:

Muhammed bin Selman adaleti kendi istediği gibi uyguluyor. Hafif eleştirilere bile tamamen toleranssız.
  • Kaşıkçı, yazılarında eleştirilerin yanı sıra övgülere de yer veriyor, Veliaht Prens Muhammed'in 2030 vizyonunu desteklediğini söylüyordu.

Neler olmuştu?

  • Türkiye vatandaşı nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenmek için gerekli yasal işlemleri halletmek üzere 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdiğinde, güvenlik kameraları kayıttaydı. Kendisinden haber alınamamasının ardından yazılarının yayınlandığı Washington Post gazetesi Kaşıkçı'nın köşesini boş bırakarak yayınladı.
  • Kaşıkçı'dan haber alınamamasının ardından Türk yetkililerin başlattığı soruşturma kapsamında Kaşıkçı'nın konsolosluğun kapılarından çıkmadığı açıklandı.
  • Vahşi katliamın detayları ise haftalar içinde ortaya çıktı, cinayeti inkar eden Suudi Arabistan İstanbul'a gelen bir ekibin Kaşıkçı'yı öldürdüğünü kabul etmek zorunda kaldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >