Kaşıkçı davasında karar: 5 kişiye idam, baş şüpheliler ise serbest

Cemal Kaşıkçı
Cemal Kaşıkçı

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan'da yargılanan kişilerden beşine idam, diğer üç kişiye de toplamda 24 yıl hapis cezası verildi. Cinayetin baş şüphelilerinden Veliaht Prens Selman'ın sağ kolu Kahtani ve Suudi Arabistan İstihbarat Başkan Yardımcısı Asiri serbest bırakıldı.

Suudi Arabistan Başsavcılığı, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesi sonrası açılan davada beş kişiye idam cezası verildiğini açıkladı. Üç kişiye de toplamda 24 yıl hapis cezası verildi.

Cinayetin baş şüphelileri serbest bırakıldı

Savcılık, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın sağ kolu olan ve Türkiye’nin cinayetin baş sorumlularından biri olarak gördüğü Suud el Kahtani’nin ise serbest bırakıldığını açıkladı. Buna göre Kahtani, hakkında soruşturma açılmasına rağmen suçlu bulunmadı ve serbest bırakıldı. Kahtani, Amerikan yönetiminin Kaşıkçı cinayeti nedeniyle yaptırım uyguladığı kişiler arasında yer alıyordu.

Suud el Kahtani
Suud el Kahtani
  • Cinayetin hemen sonrası çeşitli ülkelerin istihbarat servislerinin sızdırdığı haberlerde, Türkiye’ye gönderilen infaz ekibinin başındaki Maher Mutreb’in cinayet anlarında Kahtani’ye dört defa telefon ettiği belirtilmişti. Reuters’a konuşan kaynaklar, Kahtani’nin infaz ekibine Skype üzerinden talimatlar vererek hem cinayeti hem de cesedin parçalanmasını bizzat yönettiğini aktarmıştı. Bir Türk istihbaratı yetkilisi ise Kahtani’nin bu konuşmaların bir noktasında odadaki adamlarına “Bana köpeğin kellesini getirin” talimatı verdiğini söylemişti.
Ahmed el Asiri
Ahmed el Asiri

Yine cinayetin baş şüphelilerinden biri olarak görülen Suudi Arabistan istihbarat başkan yardımcısı Ahmed el Asiri de delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

Suudi Arabistan’ın Türkiye başkonsolosu da serbest bırakıldı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >