Katalan çiftçiler traktörleriyle Barselona'ya akın etti

Katalan çiftçiler, Barselona sokaklarında gövde gösterisi yaptı.
Katalan çiftçiler, Barselona sokaklarında gövde gösterisi yaptı.

Barselona sokaklarında gövde gösterisi yapan Katalan çiftçiler, tartışmalı Katolonya referandumu öncesi traktörlerini oy kullanma merkezlerinin önüne çekerek, oy kullanma merkezlerine İspanyol polisinin ulaşmasını engellemeyi amaçlıyor.

Yarın, İspanya'dan ayrılmak için bağımsızlık referandumuna gitmeyi planlayan Katalonya'da gerilim had safhada.

Madrid yönetiminin yasadışı ilan ettiği ancak Katalanların oy sandıklarını kurma yönünde ısrarcı olduğu tartışmalı referandum öncesinde Barselona sokaklarını traktörlerle dolduran Katalan çiftçiler İspanyol polisinin referandumu engelleme girişimine traktörleriyle engel olmayı amaçlıyor.

Ünlü Sagrada Familia Kilisesi ve hükümet binalarının etrafında traktörleriyle konvoy oluşturan bağımsızlık yanlısı çiftçiler traktörlerini oy kullanma merkezlerinin önüne çekerek sandıklara İspanyol polisinin ulaşmasını engellemeyi planlıyor.

AFP haber ajansına konuşan Gerard Batalla isimli bir çiftçi, "Traktörlerden barışçıl bir şekilde oy kullanma merkezlerine park etmelerini istedik. Eğer oy kullanma merkezlerini kapatmaya çalışırlarsa, onları engelleyin ya da işlerini olabildiğince zorlaştırın. Traktörleri basitçe oraya bırakın ve daha ileri gitmeyin" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Madrid yönetiminin, Katalonya yerel polisine bir talimat göndererek bölgedeki tüm oy kullanma merkezlerinin temizlenmesini istediği belirtildi.

Associated Press'in haberine göre, yerel polise gönderilen iç talimatta 2315 oylama merkezinin tamamının ziyaret edilmesi ve oy sandıkları ile pusulalara el konarak merkezin kapatılması istendi. Polis memurlarına talimatları yerine getirirken, cop gibi araçlar kullanmamaları tavsiye edildi.

Sayıları 17 bini bulan Katalonya polisinin, Madrid hükümetinden gelen talimatlara nasıl yanıt vereceği referandumun yapılıp yapılamaması konusunda kilit rol oynayacak.

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont,

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont
Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont

Barselona'da düzenlenen son mitinginde yaptığı konuşmada, "Baskılara, korkutmalara, yalanlara, tehditlere ve bizim buraya kadar gelmemizi engellemeye çalışan otoriter devlete karşı kazandık. Artık buradayız ve geri dönmemek üzere geldik. Pazar günü, tarihi değiştirmeye hazır şekilde sokağa çıkacağız. Pazar, pazartesi ve tüm hafta gelecekle randevumuz var. Çünkü kararlı bir adımla yürümeye başlayacağız. Bir süreçten çıkıp, ileri doğru gitmeye başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, İnsanları sorumlu davranmaya ve "oyları durdurmak isteyenlerin provokasyonlarını" görmezden gelmeye çağırdı.

Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras
Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras

Katolonya referandumu yasadışı ilan edildi

Hem İspanyol hükümeti hem de ülkenin anayasa mahkemesi oylamayı yasadışı ilan etti. Bu süreçte 14 üst düzey Katalan hükümet yetkilisini tutuklandı, referandum destekli web sitelerini kapatıldı.

İspanya İçişleri Bakanlığı bölgede binlerce ekstra polis görevlendirdi ve altyapı bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Barcelona hava sahasının Pazartesi gününe kadar helikopterlere ve hafif uçaklara kapalı olacağını duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >