Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilan etti

Katalonya
Katalonya

Katalonya parlamentosu tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. Bu duyurunun hemen ardından Madrid yönetimi, Katalonya'nın özerkliğini feshederek yönetimi merkeze devretti.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı.

Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi.

"Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. "Catalunya si que es pot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.

Halk Partisinden (PP) milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.

Bağımsızlık ilanının ardından İspanya Başbakanı Rajoy itidaş çağrısı yaptı. Rajoy; 'Katalonya'da hukukun üstünlüğü yeniden tesis edilecek' dedi.

İspanya'dan Katalonya'ya yanıt

İspanya Senatosu, Katalonya'daki yerel hükümetin yetkilerini merkezi hükümete devrederek Katalonya'yı doğrudan yönetme yetkisi verdi.

  • Erken seçim istenmişti
  • İspanya’da Senato, Katalonya özerk yönetiminin 1 Ekim’de düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından Anayasa’nın 155’inci maddesi çerçevesinde alınan kararların uygulanması için toplandı. Başbakan Mariano Rajoy başkanlığındaki hükümet, Katalonya hükümetinin feshedilmesi ve erken seçimlere gidilmesi kararı alarak onay için Senatoya göndermişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >