Katar'dan çekilme kararı: OPEC'ten ayrılıyor

OPEC 1960 tarihinde Irak'ın başkenti olan Bağdat şehrinde toplanan 12 ülkenin birleşerek meydana getirdiği bir oluşum.
OPEC 1960 tarihinde Irak'ın başkenti olan Bağdat şehrinde toplanan 12 ülkenin birleşerek meydana getirdiği bir oluşum.

Katar, Ocak 2019'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) ayrılacağını açıkladı. Katar'ın 1961'de üye olduğu OPEC hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Katar, Ocak 2019'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) ayrılacağını açıkladı

Katar, 57 yıldır üyesi bulunduğu OPEC'ten Ocak 2019'da ayrılma kararı aldı.

"Taahhütlerimize uymaya devam edeceğiz"

Katar Enerji Bakanı Saad Şeride el-Kabi, ülkesinin, Ocak 2019'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) ayrılacağını açıklayarak, Katar'ın doğal gaz üretimine odaklanacağını belirtti.

Kabi, başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin 1 Ocak 2019 itibarıyla OPEC'ten çekileceğini duyurarak, çekilme kararının, Katar’ın doğal gaz üretimine önümüzdeki yıllarda daha fazla odaklanma isteği nedeniyle alındığını ifade etti.

Doğal gaz alanında mega projeler açıklanacak

"Üzerinde çalıştığımız projelere ek olarak, önümüzdeki aylarda doğal gaz alanında yeni mega projeleri açıklayacağız." diyen Kabi, dünyanın her yerine güvenilir bir enerji tedarikçisi olmayı planlayan Katar'ın enerji alanında küresel rolünü ve katkısını gözden geçirmek zorunda kaldığını söyledi.

OPEC'in Viyana'da bulunan genel merkez binası.
OPEC'in Viyana'da bulunan genel merkez binası.

"Ayrılmak kolay değil"

OPEC nedir?

Dünyadaki petrol rezervinin üçte ikisini elinde bulunduran 12 ülkenin üye olduğu OPEC nedir?

OPEC'in açılımı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü olan OPEC 1960 tarihinde Irak'ın başkenti olan Bağdat şehrinde toplanan 12 ülkenin birleşerek meydana getirdiği ve dünya üzerindeki petrol rezervlerinin üçte ikisini elinde bulunduran dünyaya petrol ihraç eden bir konfederasyondur.

Viyana'da bulunan genel merkez binasına OPEC tabelası asılıyor.
Viyana'da bulunan genel merkez binasına OPEC tabelası asılıyor.
  • Örgüt kurulduktan sonra merkezi İtalya'nın Cenova kenti olmuştur. Ancak kurulduktan 5 yıl sonra örgüt merkezini Avusturya'nın başkenti olan Viyana'ya taşımıştır.

OPEC neden önemli?

1960 yılında Irak'ın başkenti Bağdat'ta 12 üye ülkenin katılımıyla kurulan OPEC'in temel amaçlarından biri örgüte üye olan devletlerin petrol politikalarını birleştirerek bir koordinasyon sağlamaktı.

  • Bu amaç doğrultusunda hem ihracatçılara hem de ithalatçılara çeşitli kolaylıklar sağlanması hedeflendi.
Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi
Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi

Petrol ihraç edenlere istikrarlı ve güvenli bir fiyat sağlamayı amaçlayan örgüt aynı zamanda ithalatçıları da düşünerek onlarında kendi ülkelerine ekonomik bir şekilde petrol satın almalarını ve sektöre çeşitli yatırımlar yapmış sermaye sahibi şirketlerin çıkarlarını korumayı hedefledi.

Örgüt ilk kurulduğu zamanlarda bu amaçlar doğrultusunda petrol kalitesini arttırsa da zamanla OPEC gücünü yitirmeye başladı.

OPEC'e üye olan ülkeler

Venezuela - Başkenti Caracas

Nüfusu 29 milyon olan Venezuela, 2015 verilerine göre dünya petrol rezervi sıralamasında lider durumda. Dünya üzerindeki petrollerin yüzde 18'i Venezuela'nın elinde bulunuyor. Ülkede tahmin edilen petrol miktarı ise 298 milyar 350 milyon varil seviyesinde.

Venezuela petrol rezervi sıralamasında zirvede bulunuyor.
Venezuela petrol rezervi sıralamasında zirvede bulunuyor.

Suudi Arabistan - Başkenti Riyad

Nüfusu 30 milyon olan ülke 2015 verilerine göre dünya petrol rezervi sıralamasında ikinci sırada bulunuyor.

Dünya petrol rezervinin yüzde 16,17'si elinde olan ülkede 268 milyar 289 milyon varil petrolün olduğu tahmin ediliyor.

İran - Başkenti Tahran

Nüfusu 78 milyon olan İran, 2015 verilerine göre dünya petrol rezervi sıralamasında 4. sırada bulunan İran'ın petrol rezervi 157 milyar 800 milyon varille yüzde 9,51 seviyesinde.

Pensilvanya'daki Drake Well Müzesi'nde modern petrol endüstrisini başlatan Edwin Drake'in 1859'da açtığı petrol kuyusu.
Pensilvanya'daki Drake Well Müzesi'nde modern petrol endüstrisini başlatan Edwin Drake'in 1859'da açtığı petrol kuyusu.
  • Dünya petrol rezervleri sıralamasında yüze 10,39'luk oranıyla 3. sırada bulunan Kanada'nın ise OPEC'e üyeliği bulunmuyor.

Irak - Başkenti Bağdat

Nüfusu 35 milyon olan Irak, OPEC'in bir diğer kurucu ülkelerinden olan Bağdat ise dünya petrol rezervi sıralamasında 5. sırada yer alıyor.

Dünya üzerindeki petrol rezervlerinin yüzde 8,69'unu elinde bulunduruyor. Ülkede 2015 yılı verilerine göre 144 milyar 211 milyon varil petrol olduğu tahmin ediliyor.

Kuveyt - Başkenti Kuveyt

Nüfusu 3,5 milyon Kuveyt, dünya petrol rezervlerinin yüzde 6,27'sini elinde bulunduran Kuveyt listede 6. sırada yer alıyor. Ülkede tahmin edilen varil petrol miktarı ise 104 milyar varil civarında.

Permian Havzası'nda bir sondaj kulesi.
Permian Havzası'nda bir sondaj kulesi.

OPEC'e sonradan katılan ülkeler

Katar - Başkenti Doha

Nüfusu 2 milyon olan Katar, OPEC'e 1961 yılında üye oldu. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 1,52'sini elinde bulunduran Katar'ın 25 milyar 244 milyon varil petrole sahip olduğu tahmin ediliyor.

Katar, bugün yaptığı açıklamayla OPEC'ten ayrılacağını açıkladı.

Libya - Başkenti Trablus

Nüfusu 6 milyon olan Libya, örgüte 162 yılında katılan Libya ise dünya petrol rezervleri sıralamasında yüzde 2,91'le 9. sırada yer alıyor.

Endonezya - Başkenti Cakarta

Nüfusu 255 milyon olan Endonezya, OPEC'e Libya gibi 1962 yılında dahil oldu. Endonezya dünya petrol rezervleri sıralamasında yüzde 0,22'lik oranıyla 28. sırada yer alıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri - Başkenti Abu Dabi

Nüfusu 97 milyon olan BAE, OPEC'e 1967 yılında katılan Birleşik Arap Emirlikleri, dünya petrol rezervi sıralamasında yüzde 5,89'luk derecesiyle 7. sırada yer alıyor.

Sondaj şantiyesinde çalışan işçiler.
Sondaj şantiyesinde çalışan işçiler.

Cezayir - Başkenti Cezayir

Nüfusu 38 milyon olan Cezayir, 1969 yılında örgüte katıldı. Cezayir ise dünya petrol rezervleri sıralamasında yüzde 0,74 ile 16. sırada yer alıyor.

Nijerya - Başkenti Abuja

Nüfusu 181 milyon olan Nijerya, OPEC'e 1971 yılında dahil oldu. Nijerya yüzde 2,23 oralık derecesiyle dünya petrol rezervleri sıralamasında 10. sırada yer alıyor.

Ekvator - Başkenti Quito

Nüfusu 15 milyon olan Ekvator, 1973 yılında örgüte dahil oldu. Ekvator dünya petrol rezervleri sıralamasında yüzde 0,53 ile 19. sırada yer alıyor.

Gabon - Başkenti Libreville

Nüfusu 1,6 milyon Gabon, örgüte 1975 yılında son dahil olan ülke. Gabon'un petrol rezervinin 182 milyon varil olduğu tahmin ediliyor.

  • 12 üyesi bulunan OPEC'in üst düzey yöneticileri yılda en az iki kere olmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan genel merkezde toplanıyor. Toplanan üst düzey temsilciler konferans ve yöneticiler organlarını oluşturur.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >