Kazakistan lideri Tokayev: Teröristlerin uyarı yapılmadan vurulması için emir verdim

Kasım Comert Tokayev
Kasım Comert Tokayev

Kazakistan'da halkın akaryakıt zammını protesto etmek için sokağa çıkmasının ardından ülkede karışıklık başladı. Olayların kısa sürede kontrol edilemez hale gelmesinden sonra ülke genelinde OHAL ilan edildi. Çıkan olaylarda onlarca kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce vatandaşın da yaralandığı açıklandı. Protestolar devam ederken Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayen, beklenen halka sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Tokayev konuşmasında, teröristlere karşı uyarı yapmadan ateş açma emri verildiğini açıkladı.

Kazakistan, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapılmasıyla sokaklara dökülen protestocuların hükümet binalarını basıp ateşe vermesinin ardından son yılların en büyük krizini yaşıyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev, devlet televizyonundan halka sesleniş konuşması yaptı.

"Uyarı yapmadan vurun"

Ülkesindeki şiddet olayları sırasında ‘teröristlerin hala silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini’ kaydeden Tokayev, ‘teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu’ belirtti. Kazak lider ayrıca, ‘teröriste uyarı yapılmadan ateş açılmasına ilişkin emir verdiğini’ söyledi.

Tokayev, protestocularla müzakere masasına oturulması çağrılarına ilişkin, “Teröristlerle görüşmemiz gerektiğine dair yurt dışından yapılan çağrılar ahmaklık. Kazakistan hükümetinin teröristlerle müzakere masasına oturmaya niyeti yok” vurgusu yaptı.

Tokayev, kendi çağrısı ile Kazakistan’a ‘çok çabuk bir şekilde’ barış güçlerini gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkelerinin devlet başkanlarına teşekkür etti. Kazakistan lideri, barış güçlerinin ülkesinde ‘belirli ve kısa bir süre için bulunacaklarını’ kaydetti.

"20 bin haydut saldırdı"

Kazakistan lideri, ülkesinin finansal ve kültürel merkezi sayılan Almatı’daki şiddet olaylarına ilişkin, “20 bin haydut Almatı’ya saldırdı ve buradaki devlet binaları tahrip ettiler. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek” ifadelerini kullandı.

Üç bini aşkın kişi gözaltında

Kazakistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şiddet olaylarının bastırılması kapsamında yürütülen operasyonlarda 26 silahlı göstericinin etkisiz hale getirildiği, 18 kişinin de yaralandığı bildirildi. Gözaltına alınanların sayısının ise 3 bini aştığı aktarıldı. Açıklamada şiddet olaylarında 18 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği, 748 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >