Kazakistan'da ulusal yas: Bayraklar yarıya indirildi

Kazakistan ulusal yas ilanı
Kazakistan ulusal yas ilanı

Kazakistan'da başlayan protestolarda hayatını kaybedenler nedeniyle ulusal yas ilan edildi. Ülkedeki tüm devlet kurumları ve yurt dışı temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirildi.

Kazakistan'da meydana gelen protestolar ülke genelinde çatışmalara dönüştü. Yaşanan olaylarda hayatlarını kaybedenler için ülkede ulusal yas ilan edildi.

Tüm devlet kurumları ve yurt dışı temsilciliklerinde bayrakların yarıya indirilme kararı alındı. Ayrıca televizyon kanalları ve radyo yayınlarında da eğlence içerikleri kaldırıldı. Ajanslar ve kamu kurumları da yas için internet sitelerini siyah ve beyaz olarak kullandı.

Türkiye'den yas gününe destek geldi

Türkiye'nin Nur Sultan Büyükelçiliği Kazak halkını destekleyerek büyükelçilik bayraklarını yarıya indirdi ve sosyal medya hesaplarında "Kardeş Kazakistan'ın yanındayız." ifadesiyle mesaj gönderdi.

Kazakistan'da işlenen terör eylemleri sonucunda insanların ölümüyle ilgili 10 Ocak itibariyle ülke çapında ulusal yas ilan edilmesi kararı alındı.

Hatim duası okunuyor

Kazakistan Baş Müftüsü Naurızbay Hacı Taganuly, yaşanan olaylarda hayatlarını kaybeden şehitler için hatim duası okudu.

Taganuly, sözlerine "Allah'a ülkemizde istikrar ve huzurun tez zamanda sağlanması için dua ediyoruz." diyerek devam etti.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamaya göre olaylarda 18'i güvenlik güçleri görevlisi olmak üzere 26 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

  • Ne olmuştu?
  • Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'ta LPG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle protestolar başlatılmıştı. Yapılan gösterilen kısa süre içinde ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.
  • Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Yaşanan olaylardan sorumlu tutulan hükümet istifa etti.
  • Yaşanan olaylar sonucunda ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Göstericiler kamu binalarını işgal ettiler. Nur Sultan yönetimi, güvenliği sağlamak amacıyla operasyon talimatı verdi.
  • Tokayev, anayasal düzenin yeniden sağlandığını belirterek, " Teröristler hala silah kullanmaya ve vatandaşların mülklerine zarar vermeye devam ediyor." açıklamasında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >