Kazakistan'dan FETÖ mücadelesine tam destek geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Nazarbayev, "Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'daki FETÖ okulları hakkında karşılıklı anlaşma sağlandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ bize bu düşmanlığı yaptı. Bugün bize yarın, başkalarına aynı şeyleri yapabilirler. Kazakistan'da 33 okulları var. Listeleri ilettik. Maarif Vakfımız'la Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmasıyla bu adım atılacak" dedi.

Nazarbayev de, "Devlet kontrolünde olan okullar bunlar. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu çıkarımıza gelmez, biz anlaştık, kontrolden geçireceğiz, ilişkisi bulunursa geri göndereceğiz ve yeni öğretmenler isteyeceğiz. Onlar arasında terörizme bulaşanlar varsa, biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz. Bu konu çözülecek, hukuk dışına izin vermeyiz.

Kazakistan için en önemli strateik ortak Türkiye'dir. Biz cumhuriyetin bütünlüğünü ve hukuk devleti olarak devamını istiyoruz. Bu sıcaklık, ilgi ve canayakınlıktan dolayı teşekkür ediyorum.

15 Temmuz günü meydana gelen kaygılı olayların Kazak halkı için de bizler için de pişmanlık olduğunu gördük. Şehit olan, yaralanan ve acı çeken herkese hem rahmetimi, hem şifalarımı dilemek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'nın yanında olduğumu deklare için geldim.

Rahmetli Turgut Özal Bey telefon açarak, 'Türkiye sizi tanımaktadır' dediğinde duygulanmıştım. Bizler aynı zamanda, dili, dini, tarihi, bütün kültürel değerleri ortak olan ülkeleriz. Bizim ilişkilerimiz ilerleyerek hak ettiği dengeye yükseldi. Kazakistan her zaman Türkiye'nin yanında. Bizler bu dönemde ilişkilerimizi en üst seviyede tutacağız.

İki ülkenin siyasal, sosyal, bölgesel ve terör konularını konuştuk. Türkiye'nin siyasi yapısı, bizim için çok önemli. Biz bu sene içerisinde Tayyip Bey'le 3. kez görüşmekteyiz ve bunu artıracağımıza inanıyorum. Bizim hem ticaret, hem ekonomi yönünde çok ciddi mesafeler kat ettiğimize inanıyorum. Türk sermayesinin, seviyesi çok iyi. Türkiye'de işadamlarımız bizlerle birlikte çalışıyor. 20 milyar dolar civarında inşaat ve mimari alanda yatırımlar yapıldı. Tüm dünyada kriz varken, ilişkilerimiz iyi seyretmekte.

Bizler Türkiye'nin altyapısının nasıl geliştiğini ve nasıl katkıda bulunacağını çok iyi biliyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. İki ülkenin ekonomik gelişmesine bu konular çok önemli katkı sağlıyor.

Uluslararası güvenlik çok önemli. Terörizmle karşı işbirliğine vardık. Askeri konularda gelişmeler devam etmekte. Sosyal anlamda ülkelerimizin ilişkileri BM nazarında Ortaasya'da ve Türk teşkilatlarında, bütün çalışmalarımızı da gerçekleştirme konusunda görüş alışverişi yaptık. Türkiye'ye sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Biz Türkiye'nin gücüne, varlığına bakarak emin adımlarla yürüyüyoruz. Türk devletlerinin birliği bizim için çok önemli. 'Türkiye geçiş dönemide' demişti Sayın Erdoğan. 2023 yılına kadar bütün çalışmalarımızla yanınızdayız. Rusya olan ilişkilerimizde yönümüz ortak. Türkiye'nin gücünü ve ihtilale izin vermeyecek bir ülke olduğunu tekrarlamak istiyoruz. Akıl ile maneviyatımızla Türkiye'nin layık olduğu değere ulaşacağına inanıyorum. Size başarılar diliyorum ve bütün düşmanlara karşı Kazak kardeşlerinizin yanınızda olduğunu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >