Kiracı olduğu evi günlük kiraya verene 100 bin lira ceza geliyor

Arşiv
Arşiv

Günübirlik ev kiralamanın yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan sorunların çözümü için düzenlemeye gidiliyor. Yeni çalışmayla birlikte, kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 1 Ocak 2024’ten itibaren uygulanacak yasayla, kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza uygulanacak.

Konut fiyatlarındaki hareketlilik, emlak sektörünü de olumsuz etkiledi. Emlakçıların kiralık ev arayanlara konut temin etmekte zorlandığı süreçte, “ayakçı” diye tabir edilen yetkisiz kişiler, emlakçılık faaliyetine başladı.

Günlük kiralık daire sayısındaki artış, sorunları da beraberinde getirdi.

NTV'de yer alan habere göre, Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kentte her gün 20-30 dolandırıcılık olayı olduğunu söyledi.

Kiralık ev düzenlemesi Meclis'te

Çağlar, günübirlik kiralık evlerin yaygınlaşması ve sorunların artması üzerine günlük kiralık ev düzenlemesinin Meclis’e geldiğini anımsattı.

Düzenlemeyle birlikte konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin belgesi alınması gerekeceğini söyleyen Çağlar, “İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak.” diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >