Kıran-2 başladı: 'Ara-bul-yok et' emrinde plan nasıl işliyor?

Güvenlik güçlerimiz, Kıran Operasyonu kapsamında faaliyetlerini sürdürüyor.
Güvenlik güçlerimiz, Kıran Operasyonu kapsamında faaliyetlerini sürdürüyor.

Terör örgütü PKK'ya yönelik Mardin, Şırnak ve Batman'da jandarma, emniyet ve güvenlik korucularının katılımıyla başlatılan "Kıran-2 Ortak Operasyonu" ile ne amaçlandığını Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar'a sorduk.

Ağar, operasyonun Mardin ağırlıklı olduğuna işaret ederek, "Terörle ne kadar mücadele ederseniz edin başta Fırat'ın doğusu olmak üzere terörü etkileyemediğiniz alanlarda coğrafyamıza sızması söz konusu. Bunun ortadan kaldırılması Türkiye'nin istikrarı ve güvenliği açısından son derece önemli." dedi.

Operasyonların kesintisiz devam etmesinin 'hassas bir nokta' olduğuna dikkati çeken Abdullah Ağar, "Paradigmanın değişmesi gerekiyor. Paradigmanın değişeceği yer de Fırat'ın doğusudur. Paradigma değişmeden sonuçları değiştiremezsiniz." ifadelerini kullandı.

Mardin, Şırnak ve Batman'da terör örgütü PKK'ya yönelik "Kıran-2 Ortak Operasyonu" başlatıldı.

Güvenlik kuvvetlerinin ortak katılımıyla Mardin, Şırnak ve Batman kırsalında başlatılan "Kıran-2 Ortak Operasyonu"nu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Mardin'in Midyat ilçesinden yönetiyor.

  • Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, Mardin'de operasyon komutanı olarak arazide bulunuyor.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin'in (Solda) emir ve komutasında başlatılan Kıran Operasyonu'ndan bir fotoğraf.
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin'in (Solda) emir ve komutasında başlatılan Kıran Operasyonu'ndan bir fotoğraf.

'Ara-bul-yok et' emrinde plan nasıl işliyor?

GZT'nin ulaştığu Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar "Kıran-2 Ortak Operasyonu" hakkında önemli açıklamalar yaptı.

"Türkiye'nin istikrarı ve güvenliği açısından son derece önemli"

Mardin ağırlıklı bir operasyon olarak göründüğünü söyleyen Ağar, "Bir diğer tarafıyla Mardin'le komşu Şırnak ve Batman'da etkili diyebiliriz. Belli ki bir konsantrasyona ihtiyaç var orada. Şu cümle çok önemli, terörle ne kadar mücadele ederseniz edin başta Fırat'ın doğusu olmak üzere terörü etkileyemediğiniz alanlarda coğrafyamıza sızma söz konusu. Bunun ortadan kaldırılması Türkiye'nin istikrarı ve güvenliği açısından son derece önemli." dedi.

Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar
Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar

"Operasyonların devam etmesi hassas bir nokta"

Bu bağlamda operasyonların, alan hakimiyeti ve baskıyı kesintisiz devam ettirme gibi temel konseptler çerçevesinde devam edilmesinin son derece hassas bir noktada olduğuna dikkati çekti.

Operasyon kaç gün sürer?

Kıran-2 operasyonunun kaç gün süreceğine ilişkin sorumuzu yanıtlayan Ağar, "Bu aslında alan hakimiyeti olduğu için kalıcı bir boyutu var. Baskının hız kesilmeden devam etmesi yani devamlılığı olan bir şey." şeklinde konuştu.

Hakkari, Şırnak ve Van il jandarma komutanlıklarının ortak katılımıyla, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin'in emir ve komutasında başlatılan Kıran Operasyonu'ndan bir kare.
Hakkari, Şırnak ve Van il jandarma komutanlıklarının ortak katılımıyla, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin'in emir ve komutasında başlatılan Kıran Operasyonu'ndan bir kare.

"Yurt içindeki terörist sayısı 600'ün altında"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yurt içinde 600 den az terörist kaldığını açıklamasını hatırlattığımız Ağar şunları kaydetti:

"Sayın Soylu geçtiğimiz yıl bir açıklama yaptı. 'Yurt içinde 700 terörist kaldı' dedi. Bir hafta önceki açıklamasında '635 teröristi öldürdük' demişti. O zaman 65 terörist kalması gerekiyordu fakat yeni açıklamayla '600'den az kaldı' dedi. Şimdi yapmış olduğumuz operasyonlarda son derece etkili sonuçlar alıyorsunuz ama bitmiyor. Neden? Çünkü Fıratın doğusu başta olmak üzere Irak'ın kuzeyindeki dağlık kesimlerden terörün erişiminin uzak olduğu alanlardan takviyeler geliyor. Böyle bir gerçek var.

"PKK sivil toplumu etkiliyor"

Bu anlamda, Kıran-1 ve Kıran-2 yurt içi operasyonların devam etmesi son derece önemli. Çünkü PKK, dağlardaki teröristler üzerinden üretmiş olduğu baskı, propaganda güç ve moral üzerinden sivil toplumu etkiliyor. Bu etkinin kırılması adına PKK'nın dağ kadrosundaki teröristlerle mücadele etmek son derece önemli. Çünkü hem siyaseti, hem toplumu maniple ediyor. Hem de sivil toplum kuruluşlarını örgütleyerek ana kitleyi istismar ediyor.

Operasyon bölgesinden kalkan helikopterimiz.
Operasyon bölgesinden kalkan helikopterimiz.

"Paradigmanın değişeceği yer Fırat'ın doğusudur"

Bunların engellenmesi adına, Türkiye'deki ve yurt dışındaki PKK'nın dağ kadrolarının etkisizleştirilmesi son derece önem arz ediyor. Bir diğer taraftan da paradigmanın değişmesi gerekiyor. Paradigmanın değişeceği yer de Fırat'ın doğusudur. Paradigma değişmeden sonuçları değiştiremezsiniz."

Kıran-2 neden yapılıyor?

Operasyon, PKK'lı teröristleri yakalamak ve etkisiz hale getirmek, kullandıkları sığınak, barınak ve depo alanlarını tespit ederek imha etmek amacıyla düzenleniyor.

Operasyon kapsamında 3 ilde jandarma komando, jandarma ve polis özel harekat ile güvenlik korucularından oluşan 117 operasyonel tim görev alıyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >