Kırdığı yumurtanın akı kırmızı çıkmıştı: Uzmanlar bu konuda ne diyor?

İngiltere’nin Hertfordshire kentinde yaşayan Beena Saranghdar isimli kadın, yumurtayı kırdığı sırada başına ilginç bir olay geldi. Yumurta akının beyaz olmasını beklerken kırmızı renkle karşılaşan kadın olayın ardından Facebook hesabında başına gelenleri takipçileriyle paylaştı. Takipçilerinin kısa sürede çok sayıda yorumda bulunmasının ardından uzmanlar da bu duruma tepkisiz kalmadı. Bazı uzmanlar yumurta akındaki kırmızılığın bayatlama belirtisi olduğunu ve asla tüketilmemesi gerektiğini savunup, zehirlenme tehlikesine karşı uyardı. Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ise yumurta akının kırmızı olmasının endişelenecek bir durum olmadığını belirtti.
İngiltere'de bir kadının kırdığı yumurtanın akının 'kırmızı' çıkması, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Olayın ardından bu durumun zehirlenmeye yol açtığı iddia edilse de gıda mühendisi Ebru Akdağ, "Sandığınız gibi değil" diyerek işin aslını açıkladı.
Akdağ, "Tavuk yumurtasında görülebilen kanın değişik nedenleri olabilir. Bu genetik olabileceği gibi kümesin sürekli aydınlatılması sonucunda tavuğun fazla ışığa maruz kalıp yeterli melatonin üretmesinden veya tavuğun aşırı A ve K vitamini tüketmesinden kaynaklanabilir" dedi.
"Yumurtayı yıkamayın"
Hayvansal ürünler, hassas oldukları için gıda güvenliği açısından daha titizlikle ele alınması gerekiyor. Ebru Akdağ, herkesin aynı hataya düştüğünü söyleyerek, "Yumurtaları buzdolabına yerleştirmeden önce yıkamayın. Yıkanması durumunda yumurtanın etrafında kendisini koruyan hassas zar zedeleniyor ve bu durum yumurtayı dış etkilere karşı daha savunmasız bırakıyor" şeklinde konuştu. Akdağ'a göre yumurtayı yıkayarak üzerindeki mikroplardan arındırmak mümkün değil, hatta etrafa daha fazla mikrop saçma riski de bulunuyor. Ancak yumurta eğer çok kirliyse kullanılmadan hemen önce yıkanabiliyor.
Öte yandan kırılmış ve çatlamış yumurtaları da ele alan Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, bu tip durumlarda yumurtanın havayla temas edeceğini ve içerisinde mikroplar gelişeceğinin altını çizip, asla kullanılmaması konusunda uyardı. “Bayat yumurta zehirlenmelere yol açabilir. Yumurtaları kartonundan çıkartıp saklayacaksanız, son kullanma tarihini not etmeyi unutmayın" diye de ekledi.
Yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır?
Yumurtaların tazeliğini anlamak için kolayca yapılabilen testlerin olduğunu söyleyen Ebru Akdağ, 4 farklı testi sıraladı:

"Su testi: Yumurtanın içinde küçük bir hava boşluğu bulunur, zaman geçtikçe gözenekli kabuğunun içine daha çok hava girer. Dolayısıyla zamanla suda yüzme kapasitesi artar. Soğuk su dolu bir bardağa koyulan taze yumurta dipte kalır. Tazeliğinin azalmaya başlamış yumurta dik durmaya başlar. Yumurta suyun yüzeyine çıkarsa pek de taze değildir ama bu bozulduğu anlamına da gelmez. Bu aşamada yumurtayı kırıp 'Kokuyor mu, sarısı dağılıyor mu' diye bakılmalı.
El feneriyle test: Yumurtanın tazeliği, içeriğine bağlıdır. El fenerini yakıp yumurtanın sivri ucu ışığa bakacak şekilde tutun. Yumurta tazeliğini kaybettikçe içindeki hava boşluğu büyüyecektir. Ayrıca döllenmiş bir yumurta 6 gün kuluçkaya bırakılırsa, cenin siyah iplikçik şeklinde görülebilir. Bu sizi şaşırtmasın.
Tutma testi: Yumurtayı kırıp sarısını avucunuza alın. Nazikçe iki parmağınızla yumurta sarısını tuttuğunuzda zarı patlamıyorsa yumurta taze demektir."
Kaynak: Milliyet