Kısmi kapanma vaka sayılarını düşürdü mü?

Arşiv
Arşiv

Koronavirüsle mücadelede kısmı kapanma döneminde ilk haftayı geride bıraktık. Bu haftanın verilerine göre, son önlemlerle birlikte bu süreçte ancak yüzde ikilik gerileme yaşandığı belirtildi. Hasta başvurularında en önemli bulaş etkeni yine 'aile içi, komşu-eş dost buluşması, toplu taşıma ve kalabalık iş yerleri' çıktı. Hükümetteki eğilim ise tam kapanma yerine daha sıkı denetimler yapma yönünde.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısmi kapanma sürecini başlattıklarını açıklamıştı. Böylelikle sokağa çıkma saatlerinden şehirler arası seyahate, restoranların çalışma şekline kadar birçok alanda tedbirler artırılmıştı.

Bu bir haftanın verilerine göre alınan kararların olumlu sonuçları görülse de beklenenden daha yavaş olduğu belirtiliyor. Yapılan değerlendirmelerde, illerin yüz binde nüfusa düşen haftalık vaka sayılarında kısmi gerileme görüldüğü, bunda kısıtlama ve önlemlerin etkisi olduğu kaydediliyor. 14 Nisan'da testlerin pozitif çıkma oranı yüzde 20'yi aşarken, birkaç gündür bu oranın yüzde 18 civarında seyrettiği, önümüzdeki hafta daha da düşmesinin beklendiği ifade edildi.

Daha sıkı denetim öneriliyor

Hürriyet'in haberine göre Bilim Kurulu üyelerinin, sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiği, bu nedenle tam kapanma yapılması gerektiği şeklinde uyarılarda bulunduğu ifade edildi. Ancak hükümetin 15 günlük değerlendirmenin ardından, daha sert önlemler yerine aynı uygulamaya devam etme eğiliminde olduğu öğrenildi. İçişleri Bakanlığı kanalıyla yapılan denetimlerin arttırılacağı, ceza uygulamasının yoğunlaşacağı ve alışverişe çıktığını söyleyenlerin kendi semtlerinde olup olmadıklarının teyit edileceği belirtildi.

Bulaş hikayeleri aynı

  • Hastanelere son dönemde başvuran hastaların, bulaş hikayelerinin de aynı olduğu belirtiliyor. COVID-19 şüphesiyle gelenlerin kayıtlarına göre ana etken "aile içi bulaşma, komşu-eş dost buluşmaları, toplu taşıma ve kalabalık iş yerleri". Kamunun esnek çalışma kararı almasına karşın, özel sektöre böyle bir zorunluluk getirilmemesinin olumsuz sonuçlarının görüldüğü ve iş yeri bulaşlarının bu nedenle arttığı kaydediliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >