Kızıl ajan Anna yalnız değilmiş: Rusya-ABD arasında ikinci ajan krizi

Maria Butina
Maria Butina

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ABD'nin başkenti Washington'da yaşayan adının Maria Butina olduğu öğrenilen Rus asıllı kadın casusluk iddiasıyla gözaltına alındı.

Rusya ajanı olduğu gerekçe gösterilerek FBI tarafından tutuklanan "Kızıl Ajan" Anna Chapman, büyük pazarlıklar sonucu 2010 yılında sınır dışı edilerek ülkesine iade edilmişti.

Bu olay haftalarca konuşulmuş, Chapman hakkında çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.

Maria Butina
Maria Butina

Bu kez de ABD'nin başkenti Washington'da adının Maria Butina olduğu öğrenilen 29 yaşındaki kadın Rusya adına casusluk yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Butina’nın Amerikan Üniversitesi'nde öğrenci olduğu iddia ediliyor. ABD Adalet Bakanlığı'nın, Butina'yı Rusya'ya karşı getirilen yaptırımlarla ilgili bilgi sızdırmakla itham ettiği öğrenildi.

Butina'ya henüz kimliği belirlenemeyen iki ABD vatandaşının da yardım ettiği iddia edildi.
Butina'ya henüz kimliği belirlenemeyen iki ABD vatandaşının da yardım ettiği iddia edildi.

Butina'nın pazar günü gözaltına alındığı ancak duyuru için pazartesi gününün beklendiği belirtildi. Maria Butina'nın, Rus silah taşıma hakkı organizasyonunun da kurucularından olduğu ve ayrıca New York ve Washington'da bazı ABD'li politikacılarla Rus devlet yetkililerini bir araya getirmek için çeşitli buluşmalar ayarladığı iddia edildi.

Öte yandan Reuters'da yer alan bir başka iddiaya göre, gözaltına alınan kadının Facebook hesabında, eski Rus Merkez Bankası Başkanı Alexander Torshin ile fotoğrafları olduğu belirtildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >