KKTC Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek: Dozerlere 'Durmayın!' dedim

Pile Yolu, Kıbrıs
Pile Yolu, Kıbrıs

Birleşmiş Milletler'in KKTC’nin Pile Köyü’nde başlattığı yol çalışmasını engellemeye yönelik müdahalesi Ada'da gerilimi yükseltti. Türk tarafına ait buldozerin BM aracını sürükleyerek yoldan çıkardığı görüntülerle ilgili Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek "Dozerlere durmayın dedim." ifadelerine yer verdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Yiğitler köyünden Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile köyüne uzanan yolda yaptığı onarım ve genişletme çalışmaları sürüyor.

BM'nin yol çalışmasını engellemeye yönelik müdahalesi Ada'da gerilimi yükseltirken Yeşil Hat olarak adlandırılan bölgede yer alan sınır hattında yaşayanlar çalışmaları memnuniyetle karşıladı.

GZT Pile Köyü sınırında

Türk tarafına ait buldozerin BM aracını sürükleyerek yoldan çıkardığı görüntülerle ilgili Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, GZT Saha Editörü Ümmü Gülsüm Durmuş'un sorularını yanıtladı.

GZT Saha Editörü Ümmü Gülsüm Durmuş
GZT Saha Editörü Ümmü Gülsüm Durmuş

Projenin yaklaşık 22 yıldır beklediğini söyleyen Bebek, "Perşembe günü saat 12 gibi bölgeye girdik. Bölgenin stratejik konumu var. Çayhan düzlüğü olarak geçiyor.

Şu an bulunduğumuz nokta Beyarmudu sınır kapısı hemen arka kesim, ara bölgeve Rum tarafına gidiyor.

Perşembe günü girişimizde personel ve araç girişinde sıkıntı yaşamadık. Yalnız, cuma saat sabah 5 gibi Barış Gücü ve yaklaşık 22 araçla ve 50'ye yakın personel ile bir baskın tarzında müdahale yapmaya çalışıldı." dedi.

"Bu toprakların Rum toprağı olduğu iddia edildi"

Tamamen insani bir projenin engellenmesine anlam veremediklerini ifade eden Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent
Bebek; "Bu toprakların, bizim olduğumuz toprakların Rum toprağı olduğu iddia edildi. Biz bunun kabul edilemeyeceğini söyledik." dedi.

Bebek, BM araçlarına yaptıkları müdahale ile ilgili "Barış Gücü araçları ile bunun yanlış olduğunu araçlarını çekmeleri gerektiğini söyledik. Gerginliği tırmandıran zaten kendileriydi. Biz burada meşru müdafaa hakkımızı kullandık. Makul bir yol ile müdahale ettik. Araçlarını çektik yollardan ve yolun yapımına başlatan şantiyedeki arkadaşlarıma devam edebileceklerini söyledik ve devam ediyorlar. Yani şu an durmuş değil yol. Hala daha çalışmalar devam ediyor. Bir de buranın stratejik olmasının sebebi Pile halkı ve Rum halkının tek ortak yaşadığı bölge Pile Köyü. Rum ve Türk ortak yaşıyor. Bundan 20 sene evvel yaklaşık 1000 civarında Türk vardı. Şu an 500'lere indi sayımız. Burada Rumlara bağımlı bir toplum yaratmak istiyorlar. Bizde bunun kabul edilemez olduğunu söylüyoruz. Artık yeni bir irade var güçlü bir irade var. Türk halkının taviz vermeden bir şekilde orada yaşayan vatandaşları koruma altına almak hayatlarının daha iyi bir şekilde yaşamasını sağlamak. Temennimiz de amacımız da bu.

"Dozerlere durmayın dedim"

Belediye Başkanı Bebek, "Zaten oradaki talimatları veren benim. Dozerlere durmayın dedim. Herkesin morali motivasyonu yüksek seviyede. Bu aslında bizim için önemliydi. Burada yaşayan bölge halkı özellikle Pile halkı olayın yaşandığı anlarda onlarca vatandaş buraya geldi. Ağlayan insanlar gördüm ve yani duygu yoğunluğu yaşayan. Sahipsiz olmadıklarını ana vatanımızın burada bulunan hükümetimizin, polisimizin güvenlik güçlerinin, belediyenin yanlarında olduğunu hissettiler. Bu ayrı bir güzellikti. Ben yine söylüyorum burada yapılan insani bir yaklaşım ile son olsun istiyoruz. Umarım daha fazla gerginlik olmaz vatandaşımıza.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >