KKTC ve AB 'hellim peynirini' görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve AB Temsilcisi Borrell 'hellim ihracatını' görüştü - Arşiv
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve AB Temsilcisi Borrell 'hellim ihracatını' görüştü - Arşiv

AB Temsilcisi Borrell ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Lefkoşa'da gerçekleştirdikleri görüşmede AB'ye yapılan hellim ihracatını ele aldı. Tatar, Rumların AB üyeliğini kullanarak iki tarafın da coğrafi ürünü olan hellimin kalite denetimi konusunda tek yetkili otorite olmaya çalıştığını belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Lefkoşa'da biraraya geldi. Tatar, iki saat süren görüşme sonrası yaptığı açıklamada görüşmede birçok konunun samimiyetle tartışıldığını belirtti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB'ye ihracat yapan KKTC'li hellim üreticilerinin denetlenmesi konusuna değindiklerini belirten Tatar, denetleme sisteminin AB tarafından ya da Kuzey ve Güney Kıbrıslı liderler tarafından oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Rumlar tek otorite olmaya çalışıyor

Rumların AB üyeliğini kullanarak iki tarafın da coğrafi ürünü olan hellimin kalite denetimi konusunda tek yetkili otorite olmaya çalıştığını belirtti.

Tatar, AB'nin 27-29 Nisan arasında Cenevre'de yapılacak görüşmelerde tarafsız olamayacağını söylediklerini de ifade etti.

Borrell, Tatar’a Hellim’in Türk tarafını da kapsayacak şekilde coğrafi tescili ve yeşil hat tüzüğüyle AB’ye ihracı konusunda komisyondaki çalışmaların sürdüğünü iletti.

  • Borrell, Tatar'la görüşmesi öncesinde Rum lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelmiş, AB'nin Kıbrıs müzakerelerinin federal zeminde yeniden başlamasını desteklediğini söylemişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >