KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ersin Tatar (Arşiv)
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ersin Tatar (Arşiv)

KKTC'de dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri ve anayasa oylamasının sonuçları belli oldu. Hiçbir adayın yüzde 50'inin üzerinde oy alamadığı seçimlerde Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ikinci turda yarışma hak kazandı. İkinci tur 18 Ekim'de yapılacak. KKTC halkının anayasa değişikliğine cevabı ise 'hayır' oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ilk turda hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı.


KKTC'deki Bayrak Radyo Televizyonu'nun (BRT) aktardığı resmi olmayan Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, saat 18.00'de oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından başlayan sayımda sandıkların 98,64'ü açıldı.

İkinci tur 18 Ekim'de

Buna göre adayların hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy elde edemezken, yüzde 32,45 oranında oy alan Ersin Tatar ile yüzde 29,76 ile ikinci sıraya yerleşen Mustafa Akıncı, 18 Ekim'de yapılacak ikinci tur seçimlerde cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçiminde 7'si bağımsız 11 aday yarıştı.

Akıncı: 19 Ekim'de görevimizi devam ettireceğiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,"Öyle inanıyorum ki halkımızın vereceği destekle, 19 Ekim sabahından itibaren görevimizi devam ettireceğiz" dedi.

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, bağımsız cumhurbaşkanı adayı Akıncı, cumhurbaşkanlığı seçimi için oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından, "Kıbrıs Türk halkının bu büyük başarısını canı gönülden kutluyorum" dedi, 11 adayın katıldığı seçimde demokratik bir yarışın olabildiğince özgür bir ortamda ve hoşgörü içinde gerçekleşmesine katkı yapan tüm adaylara teşekkür etti.

Pazar gününe kadar soğukkanlı ama daha çok çalışarak, güçlerini birleştirerek kendileriyle bu yolda yürümeye hazır çok daha fazla insan bulacaklarını söyleyen Akıncı, onlarla omuz omuza yürüyerek, hep beraber başaracaklarını vurguladı.

Tatar: Zafer ilan ettik

Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, cumhurbaşkanlığı seçimi için oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından UBP Lefkoşa İlçe Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Tatar, "11 adaylı bir seçimde yarıştık. Bu şekilde bir demokrasi sınavı verilmiştir. Tüm katılan adaylara bu güzel sınavı hep birlikte verdiğimiz için teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bize oy vermiş veya vermemiş tüm vatandaşlarımıza, seçime katıldıkları ve iradelerini sandığa yansıttıkları için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Başbakan Tatar, "Bu önemli yarışta yüzde 33'e yakın bir oy oranıyla UBP bir zafer elde etmiştir. Partimizin tüm teşkilatlarına, örgütlerine ve tüm ekip arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

İkinci turda Başbakan Tatar ve Cumhurbaşkanı Akıncı yarışacak


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turda Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar ile bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında geçeceğini açıkladı.

YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik, kurul merkezinde düzenlediği basın toplantısında, tüm oyların sayıldığını, cumhurbaşkanlığı seçiminin 18 Ekim'de yapılacak ikinci tura kaldığını ve en yüksek oyu alan Tatar ve ikinci sıraya yerleşen Akıncı'nın yarışa hak kazandığını kaydetti.

Katılım yüze 60'ın altında

COVID-19 salgını nedeniyle oy kullanma işlemleri sırasında gerekli tedbirlerin başarıyla uygulandığını belirten Şefik, seçimlere katılımın yüzde 58,21 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

  • Türk Ajansı Kıbrıs'ın aktardığı henüz resmi olmayan YSK sonuçlarına göre, geçerli oyların yüzdelik dağılımı şöyle:
  • UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar: 32,34
  • Bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: 29,84
  • Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman: 21,67
  • Bağımsız aday Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay: 5,74
  • Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı: 5,36
  • Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş: 4,20
  • Milliyetçi Demokrasi Partasi adayı Fuat Çiner: 0,30
  • Bağımsız aday Arif Salih Kırdağ: 0,25
  • Bağımsız aday Alpan Uz: 0,14
  • Bağımsız aday Mustafa Ulaş: 0,06
  • Bağımsız aday Ahmet Boran: 0,07

Anayasa değişikliğine 'hayır' sonucu çıktı

YSK Başkanı Şefik, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasının da kesin olmayan sonuçlarını paylaştı.

Buna göre sandığa giden vatandaşlardan anayasa değişikliği için oy kullananların yüzde 49,87'si "evet", yüzde 50,13'ü "hayır" dedi.

  • Şefik, 283 farkla halk oylamasının "hayır"la neticelendiğini kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >