KKTC'ye gönderilen İHA ne anlama geliyor?

Türkiye'nin Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı'nda konuşlu insansız hava aracı (İHA), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Geçitkale Havaalanı'na indikten sonra gazteciler tarafından böyle görüntülendi.
Türkiye'nin Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı'nda konuşlu insansız hava aracı (İHA), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Geçitkale Havaalanı'na indikten sonra gazteciler tarafından böyle görüntülendi.

Geçtiğimiz cuma günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulunca alınan karara göre; Geçitkale Havaalanı, İHA'lar ile yürütülecek faaliyetler kapsamında kullanıma açıldı.

Türkiye'nin talebi üzerine alınan kararın ne anlama geldiğini KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Sekreteri Gökhan Güler'e sorduk.

Türkiye ve KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki haklarının gasp edilmek istendiğine işaret ederek İHA'ların KKTC'ye konuşlandırılmasının önemli bir adım olduğuna değinen Güler, "Alınmış olan S-400 Hava Savunma Sistemi'nin bir bataryasının da burada kurulmasının elzem olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda biz yıllardır KKTC'nin sadece kara değil hava üslerinin de kurulması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Türkiye'nin Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı'nda konuşlu insansız hava aracı (İHA), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Geçitkale Havaalanı'na sabah saatlerinde vardı.

KKTC Geçitkale Havaalanı'nın İHA'larla yürütülecek faaliyetler için kullanılmasına yönelik alınan kararın ardından başlatılan çalışmalar sürerken, bu kapsamda Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığından saat 05.00'te Geçitkale Havaalanına uçan Bayraktar TB2 tipi İHA, saat 10.00'da indi.

İHA, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Geçitkale Havaalanı'nda görünüyor.
İHA, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Geçitkale Havaalanı'nda görünüyor.

Tüm bu gelişmelerden sonra ulaştığımız KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Sekreteri (Cumhuriyet Meclisi eski Özel Kalem Müdürü) Gökhan Güler, GZT takipçileri için önemli açıklamalarda bulundu.

  • 1974 Mutlu Barış Harekatı'ndan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güvenlik kuvvetleri komutanları KKTC'nin korunup kollanması anlamında sınır güvenliğini sağlamaktadır.

İHA neden KKTC'ye konuşlandırıldı?

Son dönemde Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Türkiye'deki teknolojik buluşlar, yatırımların artması ve milli İHA ve SİHA diye adlandırılan insansız hava araçlarının oluşmasıyla birlikte bunun bir ihtiyaç haline geldiğinin altını çizen Gökhan Güler, "Şu anda Doğu Akdeniz'de Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin 2011'de yapmış olduğu anlaşmayla KKTC, bütün haklarını Türk Petrolleri'ne dolayısıyla Türkiye Cumhuriyetine devretmişti. Buna bağlı olarak gemilerimiz Doğu Akdeniz'de arama ve sondaj çalışmaların yapıyor. Bu gemileri dolayısıyla sadece denizden değil havadan da korumak gerekiyor." dedi.

KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Sekreteri Gökhan Güler
KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Sekreteri Gökhan Güler

Bugüne kadar Türkiye'nin çeşitli havaalanlarından kalkan İHA ve SİHA'larla bu faaliyetlerin gerçekleştirildiğine işaret eden Güler şu ifadeleri kullandı.

"Artık KKTC Bakanlar Kurulunun almış olduğu kararla Geçitkale Havaalanı, İHA ve SİHA'ların kullanımına açıldı. Fakat şu an için sadece İHA'ların inişi söz konusu."

Geçitkale Havaalanı neden önemli?

Geçitkale Havalimanı'nın NATO standartlarında yapılmış askeri bir havalimanı olduğunu söyleyen Gökhan Güler, "Bir iş adamına kiralanmış, aktif olarak kullanılmıyor olsa da bu yönüyle önemli bir nokta." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin gönderdiği İHA iniş yaptığı sırada görünüyor.
Türkiye'nin gönderdiği İHA iniş yaptığı sırada görünüyor.

Ne anlama geliyor?

İHA'nın KKTC'ye gönderilmesinin önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Güler, "Türkiye'nin insansız hava aracını KKTC'de kullanacağını söylemesi, Doğu Akdeniz'de bizi yok sayarak hareket etmek isteyenlere bir cevap niteliğinde olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

"KKTC'de S-400 olmalı"

Bu gelişmeyle de sınırlı sınırlı kalınmaması gerektiğini savunan Güler sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alınmış olan S-400 Hava Savunma Sistemi'nin bir bataryasının da burada kurulmasının elzem olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda biz yıllardır KKTC'nin sadece kara değil hava üslerinin de kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda yakın zamanda bir adım atılmasını istiyoruz.

SİHA'lar da KKTC'ye gidecek mi?

Temennimiz bir sıcak çatışma ortamının doğmaması yönünde ancak, Ege'de Yunanistan, Doğu Akdeniz'de Rum yönetimi ve onunla hareket eden ülkeler nedense meseleyi uhuletle ve suhuletle çözmek yerine gasp etmeye çalışıyor.

Geçitkale Havalimanı havadan görüntülendi.
Geçitkale Havalimanı havadan görüntülendi.

Yunanistan, Osmanlı'nın gerileme döneminde Balkanlar'da Çarlık Rusyası, Fransa ve İngiltere'nin desteğiyle Osmanlı topraklarının gasp edilmesiyle kurulmuş bir yapı. Rum yönetimi dediğimiz yapı ise; hiçbir şekilde Kıbrıs adasının yönetiminde aktif rol almamış olmasına rağmen 1960'da İngiltere'nin adayı terk etmesi üzerine yine Batı'lı bir takım ülkelerin talebi ve desteğiyle Rum yönetimin de olduğu ortaklıkla kuruldu.

İngiltere çıktığı bütün sömürge devletlerini eski sahiplerine iade etmesine rağmen tek istisna Kıbrıs'tır.

Rum yönetimi ne yapmak istiyor?

1960'da Kıbrıs'a ortak olarak giren Rum yönetimi, 1963'te Kıbrıs adasını gasp ederek üniter Rum devleti haline getirmiştir. Rum yönetimi ama Türkiye'den ama Kıbrıs Türklerinden toprakları gasp ederek kurulmuş bir yapıdır. Bu devletler günümüzde de bizim mavi vatan dediğimiz egemenlik ve beka alanlarımızı kendi güçleri olmadığından Batılı devletlerden destek alarak gasp etmeye çalışmaktadır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Sarraj ile görüştü.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Sarraj ile görüştü.

Libya meselesi ve Türkiye'nin tavrı

Ortadoğu'daki mesele demokrasi ve insan haklarıdır. Diktatörlerden kurtulmak istiyorlar. Afganistan ve Irak'a demokrasi götürülmek istendi!

Kaddafi'nin ölümü ile birlikte halk bir tercih yapmak istedi. Bir tarafta Ulusal Mutabakat Hükümeti bir tarafta da Hafter var.

Hafter kimdir?

Hafter Rusya'da askeri eğitim aldıktan sonra Libya-Çad sırasında Çad tarafından esir alınmış, ABD ve CİA Hafter'i kurtararak ABD'ye götürmüş günü geldiğinde de Hafter'i Libya'da sahaya sürmüştür. Hafter taşeron olarak sadece ve sadece petrol ve doğal gaz sahalarını kontrol etmeye çalışıyor.

Libya'nın yüzde 90'ı çöl ve otomatik olarak insanlar kalan yüzde 10'luk bölümlerde yaşıyor. Libya halkının tamamının yaşadığı yüzde 10'luk kısımda yüzde 80'e yakını Ulusal Mutabakat Hükümetini destekliyor. Askeriyenin Hafter'de olduğu iddialarına rağmen böyle bir durum söz konusu. Demokrasiden bahsediyorsak neden Libya halkının tercihine saygı duyulmuyor? Halk Ulusal Mutabakat Hükümetini destekliyor. Hala Hafter lehine yönlü yayınların yapılması, bu kara propagandaya alet olunması üzücü bir durum.

Hafter güçlerinin saldırısından sonra yıkılan bina böyle görüntülenmişti.
Hafter güçlerinin saldırısından sonra yıkılan bina böyle görüntülenmişti.

"Bundan sonra Libya yalnız değil"

Artık Türkiye Cumhuriyeti Libya ile deniz yetki sınırlandırma anlaşması değil askeri anlaşma da yaptı bundan sonra Libya yalnız değil. Libya'da yüzde 80'e yakın kısmı Ulusal Mutabakat Hükümetinin yanında tavır koymuştu. Bütün dünya kamuoyunun bunu net bir şekilde görmesi gerekmektedir.

"Biz egemenlik meselesi olarak bakıyoruz"

Akdeniz'deki enerji tabii ki çok değerlidir. Fakat biz meseleye egemenlik meselesi olarak bakıyoruz. Doğu Akdeniz'de trilyonlarca dolarlık gaz varmış, olabilir. Türkiye ilk günden beri bölgedeki ülkelerle mutabık kalarak paylaşma yolunu göstermektedir. Bir ülke için toprak ne anlam ifade ediyorsa mavi vatan ve hava sahası da egemenlik ve beka da onu ifade etmektedir. Öncelik budur, buralarda bir enerji kaynağı varsa bunlar çıkartılır ve değerlendirilir. Bu yaklaşımda olan sadece Türkiye ve KKTC olmuştur."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >