Klavyeler neden alfabetik değil? İşte yanıtı

Klavye
Klavye

Klavyedeki tuşların neden alfabe sırasına göre dizili olmadığını biliyor muydunuz? İşte yanıtı!

Bilgisayar klavyelerinin neden alfabe sırasına göre dizili olmadığını daha önce hiç düşündünüz mü? İşte yanıtı!

Nedenini düşündünüz mü?

                                    Bilgisayarınızın klavyenizin neden alfabeye göre dizili olmadığını hiç düşündünüz mü? İşte yanıtı!
Nedenini düşündünüz mü? Bilgisayarınızın klavyenizin neden alfabeye göre dizili olmadığını hiç düşündünüz mü? İşte yanıtı!
Q klavye dizimini bozmadı

                                    Daktilo icat edildiğinde daktilolarda da Q klavye dizilimi kullanılıyordu. Yıllarca daktilo kullanan insanların alışkanlıklarını değiştirmek istemeyen bilgisayar firmaları, bilgisayarlara da Q klavye tasarladı.
Q klavye dizimini bozmadı Daktilo icat edildiğinde daktilolarda da Q klavye dizilimi kullanılıyordu. Yıllarca daktilo kullanan insanların alışkanlıklarını değiştirmek istemeyen bilgisayar firmaları, bilgisayarlara da Q klavye tasarladı.
Bakın neye dayanıyor!

                                    Yani; tüm dünyada Q klavye olarak bilinen tuş dizilimi, aslında daktilonun icat edildiği günden beri hiç değişmedi. Daktilo klavyesinin icadıyla ilgili ise, çeşitli rivayetler var.
Bakın neye dayanıyor! Yani; tüm dünyada Q klavye olarak bilinen tuş dizilimi, aslında daktilonun icat edildiği günden beri hiç değişmedi. Daktilo klavyesinin icadıyla ilgili ise, çeşitli rivayetler var.
İşte harflerin dizilim nedeni!

                                    Bu rivayetlerden en yaygın kabul görmüş olanı ise şöyle; yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867′de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesi; yani bugünkü adıyla daktilonun harfleri, kağıda basmak üzere kullanılan harf kolları ve bunların muhafazasını sağlayan kapalı kutu içindedir. Yapılan bütün denemelerde alfabetik sırayla dizilmiş tuşlara basıldığında iki kol birden kağıda doğru havalanıp içeride sıkışmaya neden olur. Sholes, bu problemin çözümü için kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
İşte harflerin dizilim nedeni! Bu rivayetlerden en yaygın kabul görmüş olanı ise şöyle; yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867′de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesi; yani bugünkü adıyla daktilonun harfleri, kağıda basmak üzere kullanılan harf kolları ve bunların muhafazasını sağlayan kapalı kutu içindedir. Yapılan bütün denemelerde alfabetik sırayla dizilmiş tuşlara basıldığında iki kol birden kağıda doğru havalanıp içeride sıkışmaya neden olur. Sholes, bu problemin çözümü için kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >