Konusuyla insanlara farklı yönler veren 9 roman

Edebiyatın iyileştirici gücünü fark eden bir grup bilim insanı, nitelikli romanların insan beynini geliştirdiğini ve insan kişiliğini değiştirdiğini düşündükleri 10 romanı belirledi.

Toronto Üniversitesi öğretim üyesi psikiyatr Keith Oatley ve Ingrid Wickelgren tarafından Scientific American'da yazılan bir makaleye göre; roman kahramanlarıyla özdeşleşmek, hem hayal dünyasını zenginleştiriyor, hem de sosyal bağları güçlendiriyor. Nitelikli bir romanda, bu etkileriyle insan beynini de keskinleştiriyor ve insan davranışlarına ilişkin bilgiler veriyor. Bu düşünce ile seçilmiş olan romanları bu listede bir araya getirdik.
Kaynak: (Matematiksel)
Genç Werther’in Acıları / Goethe

                                    Hayali aşkı Wilhelm'e yazdığı mektupları ile acı çeken bir ressamın hikayesi anlatılır.
Genç Werther’in Acıları / Goethe Hayali aşkı Wilhelm'e yazdığı mektupları ile acı çeken bir ressamın hikayesi anlatılır.
Aşk ve Gurur / Jane Austen

                                    Filme de çevrilen kitap; taşralı bir beyefendinin kızı olan Elizabeth Bennett ile varlıklı ve soylu toprak sahibi Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışmayı konu alır.
Aşk ve Gurur / Jane Austen Filme de çevrilen kitap; taşralı bir beyefendinin kızı olan Elizabeth Bennett ile varlıklı ve soylu toprak sahibi Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışmayı konu alır.
Kızıl Damga / Nathaniel Hawthorne

                                    Kitap; bir kadının utancının ve içinde yaşadığı Püriten toplumda maruz kaldığı zulmün trajik öyküsünü konu alır.
Kızıl Damga / Nathaniel Hawthorne Kitap; bir kadının utancının ve içinde yaşadığı Püriten toplumda maruz kaldığı zulmün trajik öyküsünü konu alır.
Madam Bovary  / Gustave Flaubert

                                    İyi kalpli olmasına karşın sıradan bir doktor olan Charles Bovary'nin yüksek idealleri ve lüks tutkusu olan romantik karısı Emma Bovary'nin, yaşamının tekdüzeliğinden sıyrılmak için girdiği durumları ve yaşadığı çeşitli aşk ilişkilerini konu alan roman birçok çevre tarafından ilk çağdaş realist roman kabul edilir.
Madam Bovary / Gustave Flaubert İyi kalpli olmasına karşın sıradan bir doktor olan Charles Bovary'nin yüksek idealleri ve lüks tutkusu olan romantik karısı Emma Bovary'nin, yaşamının tekdüzeliğinden sıyrılmak için girdiği durumları ve yaşadığı çeşitli aşk ilişkilerini konu alan roman birçok çevre tarafından ilk çağdaş realist roman kabul edilir.
Taşra Yaşamı Üstüne Bir Çalışma / Middlemarch

                                    Çok sayıda karakter ve farklı ama birbiriyle kesişen anlatılar içeren roma;  İngiltere'nin iç kısmında yer alan kurgusal Middlemarch kasabasında geçmektedir.
Taşra Yaşamı Üstüne Bir Çalışma / Middlemarch Çok sayıda karakter ve farklı ama birbiriyle kesişen anlatılar içeren roma; İngiltere'nin iç kısmında yer alan kurgusal Middlemarch kasabasında geçmektedir.
Anna Karenina / Leo Tolstoy

                                    Eser, 1870'lerin Rusya'sında, toplumun üst sınıfına mensup kimseler arasında yaşanan birbirinden bağımsız iki aşk macerasını anlatmaktadır. Olaylar Moskova'da, Petersburg'da ve asilzadelerin yazlık malikanelerinde geçer.
Anna Karenina / Leo Tolstoy Eser, 1870'lerin Rusya'sında, toplumun üst sınıfına mensup kimseler arasında yaşanan birbirinden bağımsız iki aşk macerasını anlatmaktadır. Olaylar Moskova'da, Petersburg'da ve asilzadelerin yazlık malikanelerinde geçer.
Bayan Dalloway / Virginia Woolf

                                    Mrs. Dalloway, edebiyat tarihinde daha sonraları “bilinç akışı” adıyla anılacak bir tekniğin en başarılı örneğidir. Kitaba adını veren Clarissa Dalloway, akşam vereceği davetin hazırlıkları peşinde Londra sokaklarında dolaşırken, kitabın öteki, “gizli” kahramanı Septimus Warren Smith aynı sokaklarda başka, daha karanlık bir hedefe doğru yol alır. Kitabın birbiriyle hiç yüzyüze gelmeyen bu iki kahramanı delilikle sığlık, sığlıkla derinlik, yaşamla ölüm kadar temel karşıtlıklar içinde “günden geceye” yolculuklarını tamamlar ve Virginia Woolf'da birleşirler.
Bayan Dalloway / Virginia Woolf Mrs. Dalloway, edebiyat tarihinde daha sonraları “bilinç akışı” adıyla anılacak bir tekniğin en başarılı örneğidir. Kitaba adını veren Clarissa Dalloway, akşam vereceği davetin hazırlıkları peşinde Londra sokaklarında dolaşırken, kitabın öteki, “gizli” kahramanı Septimus Warren Smith aynı sokaklarda başka, daha karanlık bir hedefe doğru yol alır. Kitabın birbiriyle hiç yüzyüze gelmeyen bu iki kahramanı delilikle sığlık, sığlıkla derinlik, yaşamla ölüm kadar temel karşıtlıklar içinde “günden geceye” yolculuklarını tamamlar ve Virginia Woolf'da birleşirler.
Sevilen / Toni Morrison

                                    Roman, Sethe'nin kölelikten özgürlüğe doğru yaptığı zorlu yolculuğu anlatırken, geri dönüşlerle bu çarpıcı anlatımın içine Sethe'nin geçmişindeki ürkütücü gerçekleri de katar.
Sevilen / Toni Morrison Roman, Sethe'nin kölelikten özgürlüğe doğru yaptığı zorlu yolculuğu anlatırken, geri dönüşlerle bu çarpıcı anlatımın içine Sethe'nin geçmişindeki ürkütücü gerçekleri de katar.
Utanç / J.M. Coetzee

                                    1999 Booker Roman Ödülü'nü alan bu roman şiddetli bir dönüşüm geçirmekte olan bir toplumun, yeni Güney Afrika'nın öyküsünü anlatıyor. İki kez evlenip boşanmış, bir kız babası olan, elli iki yaşındaki Profesör Lurie'nin öyküsünde, hem siyasal hem de kişisel dönüşümler, değişimler yaşayan sanclılı bir toplumun insanını tanıtıyor.
Utanç / J.M. Coetzee 1999 Booker Roman Ödülü'nü alan bu roman şiddetli bir dönüşüm geçirmekte olan bir toplumun, yeni Güney Afrika'nın öyküsünü anlatıyor. İki kez evlenip boşanmış, bir kız babası olan, elli iki yaşındaki Profesör Lurie'nin öyküsünde, hem siyasal hem de kişisel dönüşümler, değişimler yaşayan sanclılı bir toplumun insanını tanıtıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >