Konya kadar ülke Hollanda’nın tarım mucizesi

Hollanda
Hollanda

Konya’nın yüz ölçümü 38 bin kilometrekare, tarımda rekorlar kıran Hollanda’nın yüz ölçümü ise sadece 41 bin kilometrekare. Konya’dan çok az büyük olan Hollanda’nın 2014 yılı tarımsal ihracatı 90 milyar dolar. Peki Hollanda’nın bu başarısı tesadüf mü?

Konya’nın yüz ölçümü 38 bin kilometrekare, tarımda rekorlar kıran Hollanda’nın yüz ölçümü ise sadece 41 bin kilometrekare. Konya’dan çok az büyük olan Hollanda’nın 2014 yılı tarımsal ihracatı 90 milyar dolar.

  • Hollanda'nın tarımdaki başarısı tesadüf değil. Başarının sırrı, verimli üretim modeli, Ar-Ge, kooperatifleşme, pazarlama ve piyasa denetimi gibi faktörlerin ileri derecede gelişmiş olmasının altında gizli.

Hollanda'nın 2017 yılındaki tarım ihracatı 91,7 milyar Euro.
Hollanda'nın 2017 yılındaki tarım ihracatı 91,7 milyar Euro.

2017 ihracat rakamı 100 milyar avro

Avrupa’nın en küçük ve en yoğun nüfusuna sahip olan Hollanda’nın tarım alanları Türkiye yüzölçümünün yedide biri kadar ama 2014’te gerçekleştirdiği tarımsal ihracat 80.7 milyar Euro (90 milyar Dolar) seviyesinde. 2017 yılındaki tarım ihracatı ise 91,7 milyar Euro. Bu rakamlara Tarım Teknolojileri, Tarım alet ve edevatları da eklendiğinde ihracat rakamının 100 milyar avroyu geçtiği biliniyor. ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci tarım ihracatçısı olması, Hollanda’nın tarım konusu açıldığında gündeme gelmesinin ana sebeplerinden birisi hiç şüphesiz.

Hollanda’nın tarım alanları Türkiye yüz ölçümünün yedide biri kadar.
Hollanda’nın tarım alanları Türkiye yüz ölçümünün yedide biri kadar.

Topraklarının yüzde 40'ı deniz seviyesinin altında

Topraklarının yüzde 40’ı deniz seviyesinin altında olmasına rağmen nasıl oluyor da rekor üstüne rekor kırıyor Hollanda? Biyoçeşitliliğin Avrupa'da en az olduğu ülke konumundaki Hollanda nasıl oldu da kıt kaynak ve zor şartlara rağmen tarımda böyle bir ekonomik güce, kapasiteye ulaştı?

Hollanda lale ihracatından ciddi gelir elde ediyor.
Hollanda lale ihracatından ciddi gelir elde ediyor.
  • Hollanda dünyadaki 16. en büyük ekonomiye sahiptir ve kişi başına düşen yazılı gayri safi yurtiçi hasıla sıralamasında 7. sıradadır. 1997-2000 yılları arasında yıllık büyüme Avrupa ortalamasının oldukça üstünde olan %4 civarında seyretti. 2001-2005 yılları arasında büyüme tüm dünyayla birlikte yavaşlasa da, 2007'nin üçüncü çeyreğinde yeniden %4.1'e çıktı. Eurostat'a göre Hollanda'da işsizlik oranı Ekim 2011 itibarı ile %4.8'dir ve bu AB ülkeleri arasındaki en düşük orandır.

Hollanda'nın topraklarının yüzde 40’ı deniz seviyesinin altında bulunuyor.
Hollanda'nın topraklarının yüzde 40’ı deniz seviyesinin altında bulunuyor.

Bugün, tarım ve bahçe bitkileri sektöründeki işletme sayısı 65 bini aşan Hollanda'nın sadece en büyük 5 tarımsal ihracat ürününün toplam değeri 34.8 milyar Euro'yu buluyor. Hollanda, süs bitkileri ve sebze ihracatında dünya lideri, et ihracatında dünya dördüncüsü, süt ve süt ürünlerinde dünya üçüncüsü, sıvı ve katı yağ ihracatında ise dünya dördüncüsü.

  • Hollanda, ABD ve Fransa ile birlikte dünyanın en büyük ilk 3 tarım ihracatçısı konumunda. Başarının en büyük sebebi ise uzun vadeli sürdürülebilir tarım politikaları.

Hollanda'nın yüz ölçümü 41.543 kilometrekare.
Hollanda'nın yüz ölçümü 41.543 kilometrekare.

Toprak az ve kıymetli

Yoğun nüfus nedeniyle kişi başına düşen toprak parçasının kısıtlı olması Hollanda'yı verimlilikte ve tarım teknolojilerinde dünyanın en önemli ülkesi haline getirdi. Hollanda topraklarının neredeyse yarısı deniz seviyesinin en az bir metre altında bulunuyor. Hollandalıların su ile savaşı uzun bir tarihe dayanıyor. Ülkenin neredeyse yüzde 60’ı suyla mücadele sonucu kazanılan topraklardan oluşuyor. Yani deniz seviyesinin altında kalan toprakların doldurulması ile elde ediliyor.

  • O yüzden toprak çok kıymetli ve herkes bunun farkında. Toprak, su ve tohumuna sahip çıkan Hollanda o yüzden et, süt, kesme çiçek, çiçek soğanı ve tohum gibi birçok tarım ürünü üretiminde dünyanın ilk 3 ülkesi arasında yer alıyor.

Hollanda, tarımda dünyanın ilk 3 ülkesinden biri.
Hollanda, tarımda dünyanın ilk 3 ülkesinden biri.

Mezat sistemi

Hollanda’nın tarım ve özellikle süt bitkisi sektöründeki başarısında kooperatiflerin ve mezat sisteminin payı büyük. Mezat sistemi üreticilerin belli bir kalite seviyesini sürdürmesini sağlıyor. Her firmanın alıcılara yol gösteren kalite ve güven endeksi bulunuyor.

Mezatta ürünlerinin kalitesini kontrol eden üreticiler 'takdir' ediliyor. Eğer bir çiçeğin yaprağı yoksa, ya da biri eksikse ya da herhangi bir sorunu varsa bunun mezat için doldurulan belgelerde bildirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde mezat tarafından üreticilere verilen 'güven endeksi' düşürülüyor.

Çiftçiler devlet tarafından hem kontrol ediliyor hem de teşvik ediliyor.
Çiftçiler devlet tarafından hem kontrol ediliyor hem de teşvik ediliyor.

Hollanda’nın gelişmiş lojistik, mezat ve kooperatif sistemine rağmen çiftçiler için şartlar yine de kolay değil. Değişen iklim koşulları ve buna bağlı fiyatlar tıpkı diğer çiftçiler gibi Hollandalıları da en çok endişelendiren konular arasında.

Tarımda uzmanlaşma

Hollanda’nın tarım alanında ilerlemesinin en önemli nedenlerinden birisi uzmanlaşma. Seralar ve üreticiler çoğunlukla tek bir ürün üzerine uzmanlaşıyor. Hollandalı şirketlere kendi ürünlerinde deneyim kazanma, eğitim ve eğitimli iş gücü, lojistik ve teknolojik yatırım anlamında avantaj sağlıyor. Ancak tek bir ürün üretmenin riski de büyük. Farklı ürünler yetiştirerek riskleri dağıtan üreticiler de bulunuyor.

Hollanda’da da tarım yapan nüfus azalıyor fakat buna rağmen tarıma ayrılan alanların büyüklüğü aynı kalıyor. Bu yüzden çalışmaya devam eden çiftlikler tarım alanlarını giderek büyütüyor.

Hollanda
Hollanda

Üretim devlet kontrolünde

  • Devlet ve üreticiler her yıl ne kadar alanda ne kadar ürün ekileceği konusunda planlı ve programlı bir çalışma yürütüyor. Yılbaşında devlete üreteceğiniz ürün için ne kadar alan ayıracağınızı bildirmeniz gerekiyor. Buna göre de alacağınız yardımlar hesaplanıyor. Bu yardımları kurallara uyduğunuz sürece alabiliyorsunuz.
  • Hollanda’da üniversitelerin tarımda odaklandığı ana konuların başında, gıda üretimi, gıda tüketim artışı, yaşam alanı, gıda sağlığı ve geçim var. Üniversitelerin gıda üretimi konusunda asıl odak noktası az girdi ile iki katı ürün alarak verimi artırmak. Buna “24’üncü Yüzyıl” tarımı deniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / HABERTÜRK, WİKİPEDİA