Koronavirüs aşısını geliştiren Uğur Şahin: Birkaç saat içinde tasarladım

Prof. Dr. Uğur Şahin
Prof. Dr. Uğur Şahin

Aralık başında İngiltere'den, geçtiğimiz hafta da ABD'den onay alan Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısını geliştiren Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, tüm dünyaya umut olan koronavirüs aşısını birkaç saat içinde tasarladığını açıkladı.

Bir hafta sonu eve kapanarak aşının taslaklarını hazırladığını belirten Biontech şirketinin CEO'su Türk bilim insanı Uğur Şahin, "25 Ocak günü, Çinli araştırmacıların 11 Ocak'ta yayınladığı koronavirüs genetik dizilerini kullanarak 10 farklı aday hazırladım. Daha sonra ise en doğru adayı birkaç saat içerisinde tasarladım" dedi.

Pfizer ile ortaklık nasıl başladı?

Şirketlerinde aşıyı üretecek kapasitede eleman çalışmadığını belirten Şahin, "O sıralar bir grip aşısı üzerine çalışıyorduk ve yeterli elemanımız yoktu" ifadelerini kullanırken Biontech'in Pfizer ile ortaklık süreci de tam bu döneme rastladı.

Pfizer ve Biontech Mart ayında ortaklıklarını duyururken Biontech aşının geliştirilmesi sürecinden, Pfizer ise aşının büyük partiler halinde üretilmesi ve 43 bin 500 gönüllünün katıldığı 3'ncü Faz denemesinin düzenlenmesi dahil olmak üzere lojistiği yöneteceği açıklanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >