'Koronavirüs' dönemi herkesin merak ettiği ekonomide ne olacak?

ABD bayrağının önünde Kovid-19'dan korunmak için maske takan bir kişi böyle görüntülenmişti.
ABD bayrağının önünde Kovid-19'dan korunmak için maske takan bir kişi böyle görüntülenmişti.

Tüm dünyada yıkıcı etkiler gösteren yeni tip koronavirüs (kovid-19) küresel ekonomiyi de tehdit ediyor. Birçok ülke destek paketleri açıklarken salgın hastalığın neden olacağı ekonomik daralma karşısında 'yatırımcılar nasıl pozisyon almalı?' sorusunu Ekonomist Enver Erkan cevapladı.

Piyasanın olağan dışı bir süreç yaşadığına işaret eden Erkan, yatırımcıları 'riskli' varlıklar konusunda uyarıyor.

Yatırımlarda panikle hareket edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Enver Erkan, virüs nedeniyle küresel ekonomide talebin azaldığını, azalan taleple birlikte ekonominin durgunlaşacağını ve durgun ekonomide de üretimin olmayacağını hatırlattı.

Salgın hastalığın ekonomilere ciddi boyutlarda zarar vereceğini söyleyen Erkan, zararın azaltılarak geri dönüşün sağlanması için para ve ekonomik politikaların beraber yürütülmesinin gerektiğini belirtti.

Yeni tip koronavirüs salgınının küresel çapta oluşturacağı negatif etkilerini Ekonomist Enver Erkan cevapladı.

Küresel çapta 201 bin 436 kişiye bulaşan ve 8 bin 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) küresel ekonomiyi tehdit ediyor.

Maske takan vatandaşlar böyle görüntülendi.
Maske takan vatandaşlar böyle görüntülendi.

Küçük yatırımcı ne yapmalı?

Ekonomist Enver Erkan, piyasaların olağan dışı bir süreçten geçtiğini, oynaklığın çok fazla olduğunu belirtti.

Küçük yatırımcıların bu dönemde riskli varlıkları bulundurmaması gerektiğini hatırlatan Erkan, "Bunların başında hisse senetleri geliyor. Hemen hemen bütün sektörler olumsuz etkileniyor. Küresel hisse senetleri açısından negatif bir durum var. Dışarıdaki oynaklık Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor. O yüzden yatırımcı kendini biraz geri çekmeli diye düşünüyorum. Çok fazla risk alınmamalı. Panikle bir pozisyonda hareket edilmemeli." dedi.

Ekonomist Enver Erkan
Ekonomist Enver Erkan

Varlık sınıflarının nasıl hareket edeceğinin belli olmadığını söyleyen Erkan, "Dalga boyutları kısa vadede yüksek kalmaya devam edebilir. Yatırımcının serbestte bırakacağı marjı çok iyi ayarlaması lazım. Yüklü pozisyon bu dönemde yapılmaz. Biraz sabırlı olunması gerekiyor. Varlık dağılımında da çok alternatif bir getiri çok ön plana çıkamadı. Bakıldığında neredeyse tüm varlıklar değer kaybediyor. Böyle bir ortamda durumu dengelemesi gereken altın bile yukarı hareket etmiyor. Yukarı hareket etmesi beklenirken ciddi dalga boyutlarıyla aşağı geldi. Küresel yatırımcının nakit ihtiyacı var bundan dolayı bütün pozisyonlar bozuluyor. Hisseler, emtialar satılıyor." şeklinde konuştu.

Yatırımcı iç piyasada risksiz gördüğü alanda kalmayı tercih ediyor. Önümüzdeki 1 aylık sürecin izlenmesi gerekiyor.

Küresel ekonomi nasıl etkilendi?

Küresel ekonomilerin ciddi bir daralmadan geçeceğini aktaran Enver Erkan, virüs nedeniyle ekonomide talebin azaldığını, talep olmayan ekonominin ise durgunluk yaşayacağını belirtti. "Durgun ekonomide de üretim olmaz dolayısıyla da bu noktada hükümetlerin ekonomiye verecekleri desteklerin boyutu önemli" diyerek şunları ekledi:


"Ekonomik teşvikler devreye alınmalı"

"Merkez bankaları bir şekilde olaya müdahil oldu. Fed, parasal genişleme açıkladı. Diğer merkez bankalarının da yine parasal teşvik mekanizmasını devreye soktuğu görülüyor. Bu noktada kredi mekanizmasının gevşemesi için işlerin de iyiye gitmesi gerekiyor. Dolayısıyla burada parasal teşvikler yeterli bir görüntü sergilemiyor. Ekonomik teşviklerin devreye alınması gerekiyor".

ABD borsasında sert düşüş ve sert yükselişler yaşanıyor.
ABD borsasında sert düşüş ve sert yükselişler yaşanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün açıkladığı 1,2 trilyon dolarlık harcama paketine de değinen Erkan şöyle konuştu:

"Hem sektörlere hem şirketlere hem de bireysel olarak kredi sağlanması için önemli bir mali teşvik paketi bu. Avrupa'nın yine benzer şekilde ekonomik destekler vermesi bekleniyor. Özellikle bu noktada bütçe fazlası veren büyük Avrupa ekonomileri, Kovid-19'un yarattığı hasarı azaltmak için o fazlalıkları ekonomik tedbirler kapsamında yönlendireceklerdir. Ortada bir salgın hastalık var bunu ekonomiye de ciddi anlamda zarar verdiği biliniyor. Bu zararın azaltılması geri döndürülebilir olması tamamen para politikaları ve ekonomi politikalarıyla beraber yürütülmesi gerekli.

Google, Koronavirüs araç çubuklarını Türkiye için aktif etti
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >