Koronavirüs Everest'e tırmandı: 17 dağcı pozitif çıktı

Arşiv
Arşiv

Dünyanın deniz seviyesinin üzerindeki en yüksek yeri olan Himalayalardaki Everest Dağı'nda bulunan dağcılarda koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Kamplarda kalan dağcıların gönderildiği Katmandu'daki hastanelerde 17 doğrulanmış koronavirüs vakası tespit edildi.

Çin’de ortaya çıktığı günden bugüne etkisini sürdüren koronavirüs salgınında, dünyanın deniz seviyesinin üzerindeki en yüksek yeri olan Himalayalardaki Everest Dağı, bir yıl önce kapatılmıştı. Nisan ayının ikinci haftası dağcılara yeniden açılan Everest Dağı’nda 20 Nisan’da ilk koronavirüs vakası tespit edilmiş, PCR testi pozitif çıkan Norveçli dağcı Erlend Ness karantinaya alınmıştı.

17 dağcının testi pozitif çıktı

Nepal’deki dağdan korkutan haber geldi. Everest Dağı’nda koronavirüs vaka sayısında artış gözlemlendiği açıklandı. Kamp yetkilileri, kamplarda kalan dağcıların gönderildiği Katmandu’daki hastanelerde 17 doğrulanmış koronavirüs vakası bulunduğunu açıkladı. Katmandu’daki özel bir hastane çalışanı ise Everest Dağı’ndaki kamplardan gelen çok sayıda dağcıda koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Everest Dağı bir yıl önce salgın nedeniyle kapatılmıştı
Everest Dağı bir yıl önce salgın nedeniyle kapatılmıştı

Hükümetten henüz bir açıklama yapılmadı

Nepal hükümeti dağcıların koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasına ilişkin herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı. Yabancı dağcıların ülke ekonomisine ciddi maddi gelir sağladığı ifade edilerek, kamplarda bulunan vaka sayısındaki artış nedeniyle dağın yeniden tırmanışa kapatılması ya da çeşitli önlemler alınması gerektiği ve bu nedenle de hükümetin açıklamada bulunmadığı iddia ediliyor.

Nepal’de son haftalarda koronavirüs vaka sayısında artış gösteriyor. Komşu ülkelere kıyasla en yüksek bulaşma oranına sahip ülke olan Nepal’de Kültür, Turizm ve Sivil Havacılık Bakanlığı’ndan bir yetkili şuana kadar Everest kamplarından herhangi bir vaka bildirilmediğini açıkladı.

Nepal'de salgının başlangıcından bu yana 351 bin 5 koronavirüs vakası tespit edilirken, 3 bin 417 kişi de hayatını kaybetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >