Koronavirüs geçirenler dikkat: Bu semptomlar yıllarca sürebilir

Koronavirüs geçirenler dikkat
Koronavirüs geçirenler dikkat

Koronavirüse karşı uzun bir süredir amansız bir mücadele verilirken 6 milyonun üzerinde insan hayatını kaybetti. Milyarlarca doz aşı ve Omicron varyantının daha az ölümcül olması nedeniyle Dünya virüsle vedalaşmaya hazırlanırken bilim insanları oldukça dikkat çekici bir araştırmaya imza attı. Uzmanlar koronavirüs geçiren kişilerde hala görülen 4 ana semptomu belirledi.

Dünya, 2019'un son günlerinde hayatımıza giren koronavirüse karşı uzun bir süredir amansız bir mücadele veriyor. 6 milyonun üzerinde hayata mal olan virüs milyarlarca doz aşı ve Omicron varyantının daha bulaşıcı ancak daha az ölümcül olması nedeniyle tabiri caizse artık tünelin ucundaki ışığı görüyoruz.

Dünya virüsle vedalaşmaya hazırlanırken bilim insanlarından çok konuşulacak bir uyarı geldi. Bilim insanları koronavirüs geçiren kişilerde hala görülen 4 ana semptomu belirlemeyi başardı.

Dört semptoma dikkat

1200 hasta üzerinde incelemelerde bulunan bilim insanlarının çalışma kapsamında belirledikleri 4 smeptom ise şöyle:

  1. Yorgunluk veya kas zayıflığı
  2. Uyku problemi
  3. Ağrı
  4. Anksiyete veya depresyon

Yorgunluk veya kas zayıflığı yüzde 31 ile en çok görülen semptom olurken, uyumakta zorluk yaşadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 14 oldu.

Çalışma ekibinin sorularını yanıtlayan her 100 kişiden 12'si anksiyete veya depresyondan mustarip olduklarını belirtti.

Semptomlar iki yıl boyunca sürüyor

The Lancet Respiratory Medicine'de yayınlanan çalışmaya göre, bazı kişilerde söz konusu belirtilerin iki yıl sonra dahi görülmeye devam ettiği belirlendi.

Dünyada 100 milyon insanı etkiliyor

Öte yandan Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geçtiğimiz dönemde yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında milyonlarca insan uzun COVID’li.

Mayo Clinic'e göre uzun COVID teşhisi bir COVID-19 enfeksiyonunun etkilerinin dört haftadan fazla sürmesi halinde konuyor. Yaşlı insanlar ve ciddi tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin uzun süreli COVID yaşama olasılığı en yüksek olsa da, birçok genç ve sağlıklı insan da ilk COVID-19 teşhisinden sonra haftalar hatta aylar boyunca kendilerini iyi hissetmediklerini bildiriyor.

ABD ise koronavirüsten en çok etkilenen ülke unvanını koruyor. Ülkede virüs 84 milyona yakın kişiye bulaşırken bir milyonun üzerinde kişinin ölümüne neden olmuş durumda.

ABD'yi 43 milyonun üzerinde vaka ve 500 binin üzerinde ölüm ile Hindistan izliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >