Koronavirüs için ilaç umudu: Ölüm riskini azaltıyor

Xeljanz iltihaplı romatizma hastalarına veriliyor
Xeljanz iltihaplı romatizma hastalarına veriliyor

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, ağızdan alınan iltihaplı romatizma (romatoid artrit) ilacı Xeljanz'ın’ın Brezilya'da zatürre ile hastaneye kaldırılan COVID-19 hastalarında ölüm riski ve solunum yetmezliğini azalttığını açıkladı.

Koronavirüsün neden olduğu zatürre nedeniyle hastanede yatan 289 hastada Xeljanz ilacını test eden çalışmanın sonuçları New England Journal of Medicine'de yayınlandı.

Bununla birlikte Pfizer, ilaçla tedavi edilen hastalarda ölüm veya solunum yetmezliği insidansının yüzde 18; plasebo alanlar için ise yüzde 29 olduğunu açıkladı. Ayrıca, plasebo alan 17 hastaya kıyasla ilaçla tedavi edilen 20 hastada ciddi yan etkiler meydana geldi.

  • İnsidans oranı, belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir hastalığın yüz bin kişi içinde görülme sayısını ifade ediyor.

"Sitokin fırtınasını hafifletiyor"

Konuya ilişkin açıklama yapan Pfizer’ın Brezilya Tıbbi Direktörü, Márjori Dulcine, ”Klinik araştırmanın sonuçları olumlu, ilacın COVID-19 nedeniyle meydana gelen sitokin fırtınasını hafifleterek solunum yetmezliği veya ölüm riskini yüzde 37 oranında azaltabildiğini gösteriyor. Bu, hastalık ile mücadelede önemli bir bilimsel kanıt. Pfizer hala yeni tedavi seçenekleri aramaya kararlıdır” dedi.

Diğer taraftan JAK inhibitörleri adı verilen bir ilaç sınıfına ait olan ve aynı zamanda bir otoimmün hastalık olan ülseratif koliti tedavi eden Xeljanz’ın COVID-19 tedavisi için hiçbir ülkede onaylanmadı.

Sitokin fırtınası nedir?

  • Bağışıklık sisteminin yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hücreye sitokin adı veriliyor. Stokinler problemin ortaya çıktığı yere gitmek için yarışıyor ve vücudu yabancı bir istilacıya karşı savunmak için daha fazla bağışıklık hücresi göndermesi için sinyal gönderiyor.
  • Vücudun kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynayan sitokinler bir süre sonra yıkıcı hasara yol açabiliyor. Bağışıklık hücrelerinin akışı kalıcı olduğunda, bağışıklık sisteminin korumaya çalıştığı dokulardaki hücreleri öldürmeye başlayan iltihaplanma meydana geliyor. Sitokin hücrelerinin aşırı miktarda sinyal vermesi nedeniyle çok uzun süre iltihaplanma kontrol dışı kalabiliyor. Bu iltihap, ise corona virüs hastalarının akciğerlerine dolarak solunum yetmezliğine neden oluyor. Eğer iltihaplanma kontrol edilemezse hastaların birçoğu hayatını kaybediyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >