Koronavirüs mutasyonu: Dünya ne durumda, hangi kararlar alındı?

Yeni mutasyon haberi sonrası Londralılar bulundukları bölgeyi terk etmek için istasyonlara akın etti
Yeni mutasyon haberi sonrası Londralılar bulundukları bölgeyi terk etmek için istasyonlara akın etti

İlk kez İngiltere'de ortaya çıkan ve diğer Avrupa ülkelerinde görülen koronavirüsün yeni mutasyonu "yüzde 70 bulaş oranı" nedeniyle ülkelerin çeşitli kararlar almasına neden oldu. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok Avrupa ülkesi İngiltere ile uçuş yasağı ve daha sıkı karantina tedbirlerini uygulamaya koydu. İngiltere'de birçok yerde görülen yeni mutasyon Danimarka'da 9 kişide rastlandı.

İÇİNDEKİLER

Aralarında Türkiye'nin de olduğu çok sayıda ülke, yeni tip corona virüsün (COVID-19) daha bulaşıcı bir türü ortaya çıkan İngiltere ile sınırları kapatmaya başladı.

Sağlık Bakanı Matt Hancock'un, yeni türün "kontrolden çıktığını" söylemesi, tüm dünyada endişeye yol açtı.

Yüzde 70 daha bulaşıcı olan türün sadece Londra ve civarında değil ülkenin tamamında görüldüğü belirlendi.

Daha ölümcül olduğuna veya aşıları etkisiz kılacağına dair dair henüz bir veri bulunmasa da ülkeler, art arda önlem alarak İngiltere'yle sınırları kapatmaya başladı.

Hangi ülkeler yasak kararı aldı?

Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Avusturya ve Hollanda, İngiltere'yle uçuşları durduracaklarını bildirdi. Çekya, İngiltere'den gelenler için daha katı karantina önlemleri uygulanacağını açıkladı.

İrlanda hükümeti de, İngiltere'den bu ülkeye olan uçuşlara 48 saatlik bir yasak getirdiklerini duyurdu.

Seyahat yasağı duyuran ülkelere Romanya ve Bulgaristan da katıldı.

Avrupa ülkeleri dışında Kanada ve Kuveyt de İngiltere'den uçuşları durdururken, Suudi Arabistantüm uluslararası uçuşları bir hafta askıya aldı.

Avrupa Birliği acil koduyla toplanıyor

Avrupa Birliği (AB), nasıl hareket edeceklerini belirlemek üzere bugün saat 11.00'de kriz toplantısı yapılacağını bildirdi.

İngiltere'nin Dışişleri Bakanlığı'ndan İngiliz basınına yapılan açıklamada, ülkelerin seyahat kısıtlamalarını "bu hükümetlerinin kendi kararı olarak gördükleri" kaydedildi.

Hangi ülkelere sıçradı?

Öte yandan Belçika ve Hollanda'dan gelen bilgilere göre iki ülkede de yeni tür koronavirüs mutasyonu halihazırda görülmüş durumda.

BBC'ye açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri Belçika ve Hollanda'nın yanı sıra Avusturya ve Danimarka'da da mutasyona uğramış koronavirüs vakalarına rastlandığı belirtti.

  • DSÖ Avrupa Ofisi'nin verilerine göre Danimarka'da 9 vaka görüldü. Hollanda ve Avusturya'da ise birer vakaya rastlandı.

Son olarak İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, İtalya'da bir hastada virüsün yeni formunun tespit edildiğini aktardı.

Bakan Speranza, virüsün yeni türüne yakalanan kişinin birkaç gün önce Birleşik Krallık'tan İtalya'ya giriş yaptığını ve COVID-19 testinin pozitif çıkması üzerine karantinaya alındığını açıkladı.

DSÖ'den açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (COVID-19) daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonuyla ilgili İngiliz yetkililerle "yakın temasta" olduklarını açıkladı.

DSÖ tarafından Twitter'dan yapılan paylaşımda, "Covid-19'un daha hızlı yayılan yeni türüyle ilgili İngiliz yetkililerle yakın temas halindeyiz" ifadesine yer verildi.

Paylaşımda, COVID-19'un yeni türüne ilişkin devam eden araştırmaların "bilgi, sonuç ve analizlerinin" İngiliz makamlarınca paylaşılmaya devam edileceği aktarıldı.

"Virüsün yeni türünün özellikleri ve olası etkileri" hakkında daha fazla bilgi edinildikçe DSÖ'ye üye 194 ülkenin bilgilendirileceği de kaydedildi.

Yeni tür %70 daha bulaşıcı

  • İngiltere'nin güneydoğusunda COVID-19'un daha hızlı yayılan yeni türü keşfedilmişti.
  • İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve bir grup bilim insanı tarafından yapılan açıklamada, ülkede keşfedilen yeni türün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu bildirilmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >