Koronavirüs nedeniyle iPhone 12'nin üretimi gecikebilir

iPhone
iPhone

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, yeni nesil akıllı telefonların çıkış tarihlerinin ötelenmesine neden oluyor.

Birçok şirketin özellikle tepe seviyesi modelleri ne zaman duyuracağı belli değil. Apple da bunlardan biri.

Normal şartlarda her yıl Eylül'de gerçekleşen yeni iPhone tanıtımının, bu sene aynı tarihte yapılıp-yapılmayacağı net değil.

Kaynaklar, iPhone 12 üretimine planlanandan 1 ay daha geç başlanacağını gösteriyor.

Koronavirüs, üretimin durması nedeniyle yeni akıllı telefonların çıkışını zorlaştırıyor. Apple ve Samsung gibi büyük şirketlerin bu yıl yeni modellerini satışa çıkarıp çıkarmayacakları belli değil. Üretimin durması; mağazaların kapatılması ve AR-GE süreçlerinin yapılamaması telefon üreticilerinin bu yılı es geçmesine neden olabilir.

Yeni nesil iPhone 12 prototiplerinden biri. Yine arkada üç kamera yer alması bekleniyor.
Yeni nesil iPhone 12 prototiplerinden biri. Yine arkada üç kamera yer alması bekleniyor.
Akıllı telefonların %80'i Çin'de üretiliyor.

Koronavirüs salgını, dünya genelinde hemen her sektörde üretimin durmasıyla yepyeni sorunları beraberinde getiriyor. Duruma 'elektronik cihaz' penceresinden bakarsak ürün satın almak zor olduğu için eldeki cihazların değerlendiğini söyleyebilmek mümkün. Yeni nesil akıllı telefonlar da durumdan olumsuz etkileniyor.

Akıllı telefon satışları geçen yılın ilk çeyreğine göre %40 oranında düştü.

Ayrıca 2021'de şirketlerin piyasaya sürmeye çalıştığı cihazların lansmanları da etkilenebilir. Çünkü geliştirilme süreci verimli şekilde devam ettirilemiyor. BearingPoint danışmanı EmileNaus'a göre telefonun en önemli kısmı donanım değil, yazılım. Bu da uzaktan erişilebilir. Ancak cihazları test etmek şu an epey zorlu.

Yeni nesil iPhone'un üretim tarihi konusunda Apple'dan bir açıklama yok. Ancak birçok kaynak üretimin 1 ay gecikebileceğini söylüyor.
Yeni nesil iPhone'un üretim tarihi konusunda Apple'dan bir açıklama yok. Ancak birçok kaynak üretimin 1 ay gecikebileceğini söylüyor.

Çıkışı en çok merak edilen akıllı telefonlardan biri ise iPhone 12. The Wall Street Journal'a göre Apple, iPhone 12 üretimine planlardan 1 ay daha geç başlayabilir. Birkaç hafta önce yeni nesil iPhone SE'yi duyuran Apple'ın, iPhone 12 ailesiyle birlikte toplamda 4 yeni modeli tanıtması bekleniyor. Bu modellerde ekran boyutlarının 5.4 inç, 6.1 inç ve 6.7 inç seviyesinde olması bekleniyor. Ayrıca bir modelde OLED ekrana yer verileceği de belirtilen detaylar arasında.

Apple, çok uzun yıllardır iPhone tanıtımları için Eylül ayını tercih ediyor. Fakat bu sene üretimlere geç başlanacak olması haberleri 'Eylül'de iPhone tanıtımı olacak mı?' gibi soruları akla getiriyor. Şu anda Apple cephesinden konuyla alakalı yapılan bir açıklama yok. Ancak üretim sıkıntısının yaşanmaması adına duyurunun da ertelenmesi söz konusu olabilir mi, göreceğiz.