Koronavirüs salgını sonrası yüzde 609 yükseldi: Talep her geçen gün artıyor

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs salgını sonrasında internet, artan bir ivme ile hayatın merkezine yerleşiyor. Nokia Deepfield’in Avrupa bölgesine yönelik yaptığı bir araştırmaya göre, bu dönemde sesli görüşme yerini WhatsApp üzerinden görüntülü görüşmeye bıraktı. Kısıtlama döneminde WhatsApp kullanımı, önceki döneme göre yüzde 609 artı. Videokonferans yüzde 350, Skype yüzde 304, Playstation yüzde 170 ve Netflix'te yüzde 58 artış görüldü. Kısıtlama döneminde hafta sonları, salgın öncesine göre internet trafiğinde her türlü video izleme oranları olağanüstü derecede artı ve birinci sırada yerini aldı.

Koronavirüs salgını tüm dünyada başta eğitim-öğretim olmak üzere ekonomiden toplumsal yaşama, iş ilişkilerinden kültürel faaliyetlere kadar hemen hemen her alanı kısa sürede dönüştürdü. Salgın nedeniyle insanlar evlere kapandı. Kapanmayla birlikte internet, cep telefonu ve bilgisayara daha bağlı bir ilişki biçimi ortaya çıktı.

Video birinci sıraya yükseldi

Habertürk'ün haberine göre; bu yeni ilişki biçimine ilişkin önemli bir çalışma yapıldı. Nokia Deepfield’in yaptığı bir araştırma, Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesinde salgında internet kullanma alışkanlıklarındaki dönüşümü gözler önüne serdi. Kısıtlama döneminde cumartesi ve Pazar günleri, önceki döneme göre internet trafiğinde her türlü video izleme oranları belirgin biçimde artı, adeta patladı ve birinci sıraya oturdu. Videoyu, web girişleri izledi. İnternette oyun oynama ve sosyal medya girişleri de salgın öncesine göre katlandı.

Sesli yerine görüntülü görüşme

Kısıtlama döneminde WhatsApp kullanımı da önceki döneme göre yüzde 609 artı. Bu veri, abonelerin sesli yerine görüntülü görüşmeye ağırlık verdiğini ortaya koydu. Video konferans yüzde 350, Skype yüzde 304, Playstation yüzde 170, Netflix yüzde 58 artış kaydetti.

Daha hızlı internet ve cihaz talebi

Uzmanlar, bu trendin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, “İnsanlar daha fazla internete giriyor. Daha fazla video izliyor. Genci yaşlısı, kadını erkeği herkes öncesine göre daha fazla oyun oynuyor. Film izliyor. İş ilişkileri de ticari faaliyetler de internet üzerinden yürütülüyor” dedi.

Uzmanlar, bu sürecin bir sonucu olarak Türkiye’de ve dünyada internete, daha hızlı internete ve cihaza (bilgisayar, cep telefonu) talebin gözlendiğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >