Koronavirüs sonrası diyabet ortaya çıkabilir mi?

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüsü nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdiği ortaya çıkmıştı. Koronavirüs sonrası meydana gelen diyabete karşı

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, COVID-19 sonrasında oluşabilecek diyabetik problemleri NTV'deki köşesine taşıdı. Müftüoğlu, COVID-19 sonrasında kilo kaybı, çok su içme vb. şikayetler yaşayanların süratle incelenmelerini önerdi.

Köşe yazısındaki ifadeler bu şekilde;

Hemen her ülkede olduğu gibi bizde de hastanede yatan ağır hastaların büyük bir kısmını diyabetliler (şeker hastaları) oluşturuyor. Gizli ya da açık diyabeti olanlarda hastalığın ağırlaşma oranı neredeyse 3-4 kat yükselebiliyor. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının hatta gizli diyabetlilerin aşılanma konusunda daha dikkatli ve hızlı olmalarında, ellerini daha çabuk tutmalarında fayda var.

COVID-19 sonrası diyabete dikkat

COVID-19 enfeksiyonunu atlatanların bir kısmında çok değil birkaç hafta içerisinde tip-1 veya tip-2 diyabet ortaya çıkabiliyor. COVID-19 sonrası tip-1 diyabete özellikle genetik eğilimi olan çocuklar ve gençlerde daha sık rastlanıyor. COVID-19’u takiben gelişen tip-2 diyabetliler ise çoğu zaman önceden insülin direnci olan göbekli ve yağlı kişiler. Anlaşılan o ki koronavirüs sadece solunum yolları, akciğer ve damarları değil pankreaslarımızı da tehdit ve tahrip edebiliyor. İşte bu nedenle uzamış COVID sorunu olanların, COVID sonrasında iyileşmekte zorlananların, halsizliğini, yorgunluğunu, bitkinliğini atlatamayanların öncelikle de COVID sonrasında “kilo kaybı, çok su içme, sık sık idrara çıkma” ve benzeri şikâyetleri olanların muhtemel bir diyabet tehdidi bakımından süratle incelenmelerinde fayda var.

  • Ne olmuştu?
  • İstanbul’da yaşayan ilköğretim okulu 8’nci sınıf öğrencisi Mete Alp Eskalan, birkaç hafta süren halsizlik ve yorgunluk şikayetlerinin artması üzerine 30 Nisan günü, evde fenalaşmıştı.
  • Ailesi tarafından özel bir hastaneye götürülen çocuğun, diyabet komasına girdiği anlaşılmıştı. Alp, acil olarak Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişti.
  •  14 yaşındaki Mete Alp Eskalan
  • Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi altına alınan Alp’in kan yağ düzeyinin 15 binlere çıktığı belirlenmişti.
  • Daha önce diyabetle ilgili bir şikayeti olmamasından şüphelenen doktorlar, antikor ve PCR testi yapılmıştı. Her iki testi de pozitif gelen Alp’in, koronavirüse yakalandığı, bu nedenle diyabetinin tetiklendiği ortaya çıkmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >