Koronavirüs şüphecilerindendi: Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli hayatını kaybetti

Koronavirüs şüphecilerindendi: Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli hayatını kaybetti
Koronavirüs şüphecilerindendi: Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli hayatını kaybetti

Koronavirüs salgınını önemsemeyen, tedbir almayan ve halkı 'yabancıların' ürettiği COVID-19 aşılarına karşı uyaran Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli'nin ani ölümü bütün dünyanın gündemine oturdu. Magufuli'nin ölümü hükümet tarafından kalp rahatsızlığı olarak açıklandı. Muhalefet ise Devlet Başkanı'nın ölümünün koronavirüs olduğunu öne sürüyor.

Tanzanya Devlet Başkanı Yardımcısı Samia Suluhu Hassan, Devlet Başkanı John Magufuli'nin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınını önemsemeyen tavırlarıyla gündeme gelen Magufuli'nin dün açıklanan ani ölümü tartışmalara neden oldu.

COVID-19 tartışmalarının gölgesinde kendisinden yaklaşık 2 haftadır haber alınamayan Magufuli'nin ölümü sadece ülkede değil Afrika ve dünya gündeminde de geniş yer buldu.

Hükümet, Magufuli'nin kalp rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık 2 haftadır Darüsselam'daki bir hastanede tedavi gördüğünü belirtirken muhalefet ise COVID-19 tedbirlerini önemsemeyen Magufuli'nin salgın nedeniyle öldüğünü ileri sürdü.

Magufuli, halktan hastalığı yenebilmek için 3 gün boyunca dua etmelerini istemişti
Magufuli, halktan hastalığı yenebilmek için 3 gün boyunca dua etmelerini istemişti

Ani ölümler dikkati çekiyor

Devlet Başkanı Magufuli, dün hayatını kaybetti ancak ölüm nedeniyle ilgili tartışmalar devam ediyor. 6 Mart'ta hastaneye kaldırılan Magufuli, 7 Mart'ta taburcu edilmesine rağmen 14 Mart’ta rahatsızlanarak yeniden hastaneye yatırılmıştı. Magufuli'nin uzun süredir medya karşısına çıkmaması muhalefet tarafından sürekli gündeme getiriliyordu.

Tartışmaların devam ettiği Tanzanya'da Devlet Başkanlığı Başsekreteri John Kijazi açıklanmayan bir nedenden,Zanzibar Başkan Yardımcısı Seif Sharif Hamad ise 17 Şubat'ta COVID-19'dan hayatını kaybetmişti.

Magufuli, COVID-19 aşılarına karşıydı

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Başkanlığı döneminde COVID-19 ile ilgili açıklamalarıyla gündeme gelen 61 yaşındaki Magufuli, aşı olmamaları noktasında halkını uyardı ve ülkesindeki vaka sayılarını uzun bir dönem açıklamadı.

Devlet Başkanı Magufuli, ilk olarak laboratuvara gizlice insan isimleri vererek hayvan, meyve, yağ örnekleri gönderdiğini ve bir papaya ile keçinin sonuçlarının pozitif çıktığını söylemesiyle gündem olmuştu. Halkı yabancı devletlerin ürettiği COVID-19 aşılarına karşı uyaran Magufuli, 27 Ocak’ta "Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı, şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı" açıklamasını yapmıştı.

Tanzanya'da resmi vaka sayıları bir süre açıklanmadı
Tanzanya'da resmi vaka sayıları bir süre açıklanmadı

20 Şubat'ta ise ülkesinde Kovid-19 salgını olmadığını ileri süren Magufuli, üst düzey isimlerin peş peşe ölmesinin ardından halktan "panik yapmamalarını" ve hastalığı yenebilmek için 3 gün boyunca dua etmelerini istemişti.

Salgına karşı maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak gibi önlemlerin alınmadığı Tanzanya’ya çağrı yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise vaka sayılarının açıklanmasını talep etmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >