Koronavirüs tedavisi için yeni bir yöntem bulundu

Arşiv
Arşiv

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 900 bini aşarken, henüz etkin bir aşının olmadığı hastalığa karşı bilim insanlarından yeni bir tedavi önerisi geldi. Buna göre, bir makineye bağlanan hastaların kanı filtrelenerek COVID-19 hastalarının birçoğunun ölüm nedeni olan sitokin fırtınası engellenebilecek.

Bilim insanları, sünger gibi çalışan boncuklarla dolu bir filtreyle koronavirüs hastalarının kanının temizlenebileceğini açıkladı. ABD’de üretilen ve sepsis hastaları için hali hazırda kullanılan CytoSorb adlı cihaz, hastaların kanını saflaştırarak sitokin adı verilen toksik bileşikleri ortadan kaldırıyor.

Test aşamasında bin 200 hasta tedavi edildi

Öte yandan, şu anda cihazın COVID-19’a karşı test edildiği ve şimdiye kadar 30 ülkede bin 200'den fazla hastanın tedavi edildiği açıklandı.

Sepsis tedavisinde kullanılıyor

Araştırmacılar, cihazın vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen ağır enfeksiyonun sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği yoğun tepki ile organ ve dokularda hasarlar ortaya çıkmasına ve çoklu organ yetmezliklerine neden olan sepsis hastalığını tedavi etmek için geliştirildiğini açıkladı. Kan zehirlenmesi olarak da bilinen sepsisin tedavisi için CytoSorb’un kullanımı hali hazırda ABD’de ve İngiltere’de onaylandı.

Ağır hastalarda kullanılabilir

Diğer taraftan, Nisan ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), cihazın COVID-19 nedeniyle meydana gelen sitokin fırtınalarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini ve ağır hastalarda kullanılabileceğini açıkladı. Mayıs ayında ise İngiltere Ulusal Sağlık Enstitisü (NHS), kan temizleme yönteminin koronavirüse karşı kullanımıyla ilgili bir rehber yayınladı. Rehber, Çin, Almanya ve İtalya'daki üç deneyden elde edilen verilere dayanarak hazırlandı.

  • Söz konusu deneylerin birinde, 48 saat boyunca kanı CytoSorb filtresinden geçirilen 11 ARDS (Akut Solunum Yolu Sıkıntısı) hastasının enfeksiyon oranların önemli bir azalma görüldü.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >