Koronavirüs testi kime yapılır?

Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanı Fahretti Koca, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı. Açıklamanın yapıldığı ilk andan itibaren koronavirüs testinin nasıl ve nerede yapılacağı merak konusu oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "COVID19 testi hekimlerin gerekli gördüğü durumlarda yapılacaktır. Lütfen bu konuda hekimlere güvenin ve test konusunda ısrar etmeyin" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesiyle birlikte vatandaşların aklında birçok soru bulunuyor. En çok merak edilen soru ise COVID19 koronavirüs testinin kimlere yapılacağı konusu oldu. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla konuya açıklık getirdi.

Koronavirüs şüphesiyle başvuran herkese test yapılır mı?

  • Kınık açıklamasında "Ateş öksürük kırgınlık şikayetiyle hekime başvurduğunuzda sizin öykünüze göre bir algoritma işletilecek ve yurtdışından gelmiş, ya da riskli ülkelerden gelen kişilerle temas etmişseniz COVID19 testi yapılacaktır. Lütfen bu konuda hekimlere güvenin ve test konusunda ısrar etmeyin" duyurusunda bulundu.

COVID19 tanı kiti

Yurt dışında Koronavirüs için geliştirilen tanı testlerinden biri olan Covid19 tanı kiti Ankara'da Ulusal Viroloji Laboratuvarı'nda geliştirildi. Kit, hemen hemen virüsün tespit edildiği tüm ülkelerde, halk sağlığı merkezlerinde kullanılmaktadır. Normalde 4 -120 saat arasında sonuçlanan tanı testi bu kit ile 90 dakikaya kadar düşürülmüştür. İlerleyen zamanlarda sürenin daha da düşürülmesi planlanıyor.

  • Testi alanında tecrübeli kişiler uygulamalı. Bu yüzden hassas davranılıyor. Pozitif biri için negatif teşhis verilmesi daha tehlikeli bir durum.

Koronavirüs şüphesi ile sağlık ocağına başvurulabilir mi?

Koronavirüs şüphesiyle sağlık ocağına başvurabilirsiniz ancak enfeksiyon hastalıklarının bulunduğu 2. ve 3. basamak hastanelere başvurmak daha doğrudur. Öncelikle maske gibi temel önlemler alınıp, İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirimde bulunularak referans hastanelere sevkiniz sağlanır. Her sağlık kurumu Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu yönergeler doğrultusunda gerekli titizlikle gereken müdahaleyi yapmaktadır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >