Koronavirüs testlerinde yeni dönem: Hasta hakkında birçok bilgi veriyor

Arşiv
Arşiv

Türkiye koronavirüs testlerinde daha detaylı bir yöntemi uygulamaya başladı. Bir süredir burun ve boğazdan örnek alınarak gerçekleşen antijen testleri yapılıyordu ancak yeni dönemde antikor testleri daha fazla uygulanmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bu yöntemle hem kişinin hasta olup olmadığını hem de hastalığa karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığını öğrenebiliyoruz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanları koronavirüs salgınının önlenmesi için atılması gereken en temel adımlardan birinin test sayısını arttırmak olduğunu vurguluyor. Bu kapsamda salgına karşı aldığı tedbirler çerçevesinde Sağlık Bakanlığı da son dönemde test sayılarında yüzde 25 artışa gitti.

Türkiye'de bir süredir burun ve boğazdan örnek alınarak gerçekleşen antijen testleri yapılıyordu ancak yeni dönemde antikor testleri daha fazla uygulanmaya başlandı. Peki antikor testleri ne demek? Ne gibi faydaları olacak?

"Hasta hakkında birçok bilgi veriyor"

Prof. Dr. Tevfik Özlü
Prof. Dr. Tevfik Özlü

yenisafak.com'a açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Önceki testler, boğaz ve burundan alınan örneklerle yapılıyordu. Bu yeni testlerde kan örnekleri alınıyor. Bu yöntemin birçok yararı var. Test yapılan kişinin hem hasta olup olmadığı ve bağışıklık kazanmışsa eğer onu da bu testte görebiliyoruz. Türkiye'de artık yapılmaya başlandı" dedi.

"Hasta virüse karşı bağışıklık kazanıyor"

"Koronvirüs salgını bulaşan kişi bağışıklık kazanır mı?" sorusuna da yanıt veren Özlü şu ifadelere yer verdi:

  • "Bu hastalığı geçiren kişilerde bağışıklık oluşuyor çünkü biz bu hastalığı geçirip iyileşen kişilerden aldığımız plazmayı hastalığı geçirmekte olan hastalara verip, onları tedavi ediyoruz. Hastalığı geçiren kişiler, virüse karşı antikor oluşturuyorlar. Bu antikorlar ise bu hasta kişilere verildiğinde onu iyileştiriyor. Bunlar yeni bilgiler, zaman içerisinde bağışıklık ne kadar korur, güçlü bir bağışıklık mı? Bunları zamanla göreceğiz. Çin'den gelen veriler, hastalığı geçirenlerin hastalığa bir daha yakalanmadığı yönünde."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >