Koronavirüs, yeni akıllı telefonlar için de büyük tehdit oluşturuyor

Apple Koronavirüs
Apple Koronavirüs

Koronavirüs, üretimin durması nedeniyle yeni akıllı telefonların çıkışını da zorlaştırıyor.

Apple ve Samsung gibi büyük şirketlerin bu yıl yeni modellerini satışa çıkarıp çıkarmayacakları bile belli değil.

Üretimin durması; mağazaların kapatılması ve AR-GE süreçlerinin yapılamaması telefon üreticilerinin bu yılı es geçmesine neden olabilir.

Koronavirüs salgını, dünya genelinde hemen her sektörde üretimin durmasıyla yepyeni sorunları beraberinde getiriyor. Duruma 'elektronik cihaz' penceresinden bakarsak ürün satın almak zor olduğu için eldeki cihazların değerlendiğini söyleyebilmek mümkün. Peki ama yeni nesil akıllı telefonlar?

Mazen Kourouche her sonbahar Sidney'deki Apple Store'a giderek dünyada en yeni iPhone'a öncelikli sahip olmak için saatlerce sırada bekliyor.
Mazen Kourouche her sonbahar Sidney'deki Apple Store'a giderek dünyada en yeni iPhone'a öncelikli sahip olmak için saatlerce sırada bekliyor.

Mazem Kourouche isimli iOS geliştiricisi, her sonbahar Avustralya'nın Sidney kentinde en büyük App Store'a giderek, dünyada en yeni iPhone'u satın almak isteyen ilk kişilerden biri olmak için sıraya giriyor. Bu yıl durum epey farklı olacak gibi görünüyor. En azından şimdilik. Kourouche'a göre birçok insan genellikle Avustralya'da yeni iPhone'ları satın almak için denizaşırı ülkelerden seyahat ediyor. Ülkedeki saat dilimi gereği dünyada ilk açılan Apple Store'lardan biri anlamına geliyor. Bu da insanların 'ilk iPhone 11 Pro satın alan kişi' gibi ünvanlar kazanmasını sağlıyor.

Bu yıl farklı olabilir. Diğer şirketler gibi Apple da koronavirüs salgını karşısında dünya genelinde mağazalarının tamamını kapattı. Sonbaharda yeni cihazların lansmanı için mağazaların tekrardan açılıp açılmayacağını söyleyebilmek için henüz çok erken.

Birleşik Krallık'ta hükümet, normal yaşanın devam etmesinin 3 ila 6 ay arasında vakit alabileceğini ve bunun zorunlu olmayan mağazaların tekrar açılmasını içeriğini söylüyor. Bu noktada iPhone 12 konusundaki belirsizlik devam ediyor. Kaynaklara göre Apple'ın bu sene yeni bir iPhone çıkarıp çıkarmayacağı bile belli değil.

Akıllı telefon üretimlerinin çok büyük bir bölümü (yaklaşık %70'i) Çin'de gerçekleşiyor.
Akıllı telefon üretimlerinin çok büyük bir bölümü (yaklaşık %70'i) Çin'de gerçekleşiyor.
Akıllı telefonların yaklaşık %70'i Çin'de üretiliyor.

Aynı şey Samsung ve diğer üreticiler için de geçerli. Telefon üretiminin kesintiye uğraması, yeni modeller üzerindeki çalışmaları da sekteye uğratıyor. Tedarik zinciri analitik şirketi LLamasoft'un CEO'su Razat Gaurav 'Akıllı telefonların yaklaşık %70'i Çin'de üretiliyor; pandemi Çin'i vurduğunda mevcut cihazların tedariğinde önemli bir bozulma oldu' diyor.

Güney Kore'de üretim gerçekleştirilen birçok şirketin fabrikası, en fazla vakanın görüldüğü Daegu'ya 20 dakika uzaklıkta.
Güney Kore'de üretim gerçekleştirilen birçok şirketin fabrikası, en fazla vakanın görüldüğü Daegu'ya 20 dakika uzaklıkta.
En fazla vaka görülen bölge, fabrikalara 20 dakika uzaklıkta.

Birçok akıllı telefon üreticisi, salgından en çok etkilenen iki ülke olan Çin ve Güney Kore'de üretilen bileşenlere güveniyor. Koronavirüs vakalarının çoğunun kümelendiği Güney Kore şehri Daegu, bu bileşenlerin çoğunun üretildiği bölgeye sadece 20 dakika uzaklıkta.

Akıllı telefon satışları geçen yılın ilk çeyreğine göre %40 düştü.

Ve bununla birlikte arz değil, talep de önemli ölçüde düştü. Araştırma şirketi IDC'ye göre Çin'deki akıllı telefon sevkiyatları 2020'nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %40 düştü.

Mevcut cihazlar üzerindeki etki, cihaz üreticileri için büyük bir endişe. Ancak özellikle Apple ve Samsung gibi dev şirketler yılın belirli zamanlarında - hatta belirli günlerinde - tanıtım yapıyor. Doğal olarak kazançlardaki en büyük sükse de bu dönemde yapılıyor.

Gaurav, akıllı telefon üretim süreciyle alakalı şu önemli cümleleri söylüyor:

    Akıllı telefon karmaşık bir üründür ve içinde çok fazla bileşen vardır. Tüm bu farklı parçaların kaynağı için yaklaşık 40 farklı ülkeden malzeme ve parça toplanıyor.

Forrester araştırma firması analisti FrankGillett ise 'Tasarım çalışmalarının çoğu sosyal temas gerektirmiyor; yani insanlara fiziksel olarak yakın olmak zorunda değilsiniz' diyor. Ancak çalışanların eve götüremeyeceği özel ekipman gerektiren bazı araştırma ve geliştirme çalışmaları olduğun da gerçek.

Üretimin yanı sıra nakliye de büyük problem oluşturuyor. Zira havayolu ya da deniz taşımacılığı yapan birçok şirket operasyonlarını mecburi olarak durdurdu.
Üretimin yanı sıra nakliye de büyük problem oluşturuyor. Zira havayolu ya da deniz taşımacılığı yapan birçok şirket operasyonlarını mecburi olarak durdurdu.

Nakliye de büyük problem

Bu çalışmanın birçoğu bu yıl piyasaya sürülecek cihazlar için zaten yapılmıştı. Ancak 2021'de şirketlerin piyasaya sürmeye çalıştığı cihazların lansmanları da etkilenebilir. Çünkü geliştirilme süreci verimli şekilde devam ettirilemiyor.

BearingPoint danışmanı EmileNaus'a göre telefonun en önemli kısmı donanım değil, yazılım. Bu da uzaktan erişilebilir. Ancak cihazları test etmek şu an epey zorlu.

    Sanayi güvenliği konusunda çok sıkı testler yapmak zor olabilir. Yani muhtemelen telefonun evlerde test edilmesi çok büyük problem. Ayrıca bunlar genellikle özel olarak gizlenir, evlerde bu tip gizleme mümkün değil.

Diğer konuysa nakliyeyle ilgili. Birçok havayoluşirketi ve deniz taşımacılığı şirketi çalışmalarını askıya aldı; malzemelerin ve bileşenlerin montaj tesislerine ulaşmaması, bitmiş ürünün satış noktalarına ulaştırılması bile başlı başına büyük bir problem.