Koronavirüse karşı dezenfektan kadar koruyor: Evden çıkmadan önce dişlerinizi fırçalayın

Arşiv
Arşiv

İngiltere’de yer alan Bristol Üniversitesi'nden Profesör Martin Addy, diş macununun antibakteriyel el jeli ile aynı kimyasallara sahip olduğunu öne sürerek, insanların evden çıkarken dişlerini fırçalamasının yeni tip koronavirüsü (COVID-19) önlemeye yardımcı olabileceğini belirtti.

İngiltere’de bir diş hekimliği profesörü, evden çıkmadan önce dişleri fırçalamanın yeni tip koronavirüsün yayılımını azaltabileceğini öne sürdü.

The Telegraph’a konuşan Bristol Üniversitesi’nden Profesör Martin Addy, diş macunlarında, el dezenfektalarında aynı temizleyici maddeleri kullanıldığını belirterek, virüsün ağız ve tükürük yoluyla bulaşmasının engellenebileceğini açıkladı.

"Diş macunu ile el dezenfektanı aynı kimyasal maddelere sahip"

Addy, “Diş macunu, önerilen el yıkama jellerinde bulunanlarla aynı deterjanları içerir. Diş macununun ağızdaki antimikrobiyal etkisi üç ile beş saat devam eder ve böylece, tükürükteki viral yükü veya ağza giren virüslerin neden olduğu enfeksiyonu azaltır. İnsanlar bu nedenle, iş, okul veya alışveriş için evlerinden çıkmak üzereyken dişlerini fırçalamalı. En ideali ise ise günlük diş fırçalama sıklığını artırmak” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, Profesör Addy, herkesin halihazırda günde iki kez dişlerini fırçalaması gerekmesine rağmen, risk altında bulunan yaşlıların bunu yapmadığını söyledi.

Gargara kısa bir süre için etkili olabilir

Profesör Addy, COVID-19'a karşı korunmak için daha sık gargara kullanma fikrine de değindi. Özellikle 'antiviral etkileri' nedeniyle klorheksidin içeren ürünlerin etkili olabileceğini söyledi.

Öte yandan, Kore Üniversitesi Tıp Koleji'ndeki bilim insanları tarafından daha önce yapılan bir araştırmada, yeni tip koronavirüsün (COVID-19) klorheksidin uygulandıktan sonra iki saat boyunca etkisinin bastırıldığı keşfedildi. Çalışmada, “'Klorheksidin içeren gargaralar tükürükteki koronavirüsün viral yükünü kısa bir süre için azaltmada etkilidir” denildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >