Koronavirüsle birlikte Ramazan'da merak edilen sorular

Bu Ramazan'da camilere  'Evde Kal Türkiye' yazıldı
Bu Ramazan'da camilere 'Evde Kal Türkiye' yazıldı

Mübarek Ramazan ayını bu sene koronavirüsten dolayı bir farklı bir buruk karşılıyoruz. Ramazan'da görmeye alışkın olduğumuz hemen hemen şey bu sene olmayacak. Koronavirüs salgınından korunmak ve salgının yayılmasını engellemek için kalabalık iftar sofraları kurulmayacak, camilerde teravih namazı kılınmayacak, sıcak pide kuyrukları ve iftar çadırları olmayacak. Davulcular kapılardan bahşiş toplayamayacak. Bunlar gibi bir çok geleneğimizden fedakarlık yaparak daha güzel Ramazanlara kavuşacağız. Koronavirüs ile birlikte akıllarda bir çok soru işareti oluştu. Bu sorulara sizler için cevap aradık.

Ramazan'ın vazgeçilmezi ve koronavirüs birleşmesiyle ortaya çok farklı bir tablo çıktı. Acaba denilen soruların cevaplarını derledik.

Ramazan’ın vazgeçilmezi sıcak pide için girilen kuyruklar koronavirüse karşı riskli mi?

Ramazan’ın vazgeçilmezi iftar sofralarının baş tacı olan pide için 7’de 70’e her yaştan kişi iftar vaktine saatler kala fırınlara koşar. Sıcak pide kuyruğu iftar saati yaklaştıkça uzadıkça uzar. Bu kuyruk zengin-yoksul, çocuk ve yaşlıyı ayırt etmeden bir araya getiriyor. El yakan sıcaklığı ve nefis kokusu olan pideleri alma telaşı ramazan boyunca sürüyor.

Ancak bu Ramazan’ı bambaşka bir durumla karşılıyoruz. Tüm dünyada ve Türkiye’de etkili olan koronavirüs salgını nedeniyle sürekli altı çizilen sosyal mesafe kuralına sıcak pide kuyruklarında uyabilmek mümkün gözükmüyor. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı uzun pide kuyruklarının oluşmaması için daha erken üretime başlanacağını dile getirdi. Ayrıca sosyal mesafenin ihlal edilmemesi için kapılarda birer personel bulundurulacağını ve parayı alan ve pideyi verenin ayrı olmasıyla sorunsuz geçirilmesi öngörülüyor. İçişleri Bakanlığı tarafından müsaade edilmeyecek kalabalıklardan birisi de sıcak pide kuyruğu oldu. Fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel siparişler iftardan 2 saat önce sonlandırılacak.Bu yasak pide satışı için geçerli olmayacak. Ancak bu çözümler koronavirüsle mücadelede yetersiz kalabilir. Sadece bu Ramazan’da pide sıcak alma isteğinden vazgeçilirse yoğunluklar oluşmayacaktır. Ramazan pidesini evde kolayca yapabilirsiniz.

Koronavirüsten korunmak için kullanılan dezenfektan ve kolonya orucu bozar mı?

Koronavirüsle mücadelede hijyen kurallarına uymak başlıca korunma yöntemidir. Bol su ve sabunla eller sık sık yıkanmalı olmadığı durumlarda dezenfektan veya Türk milleti olarak geçmişten günümüze var olan kolonya öneriliyor. Ramazan’da bu tür içinde alkol barındıran maddelerin orucun bozulmasında etkili olup olmayacağı merak konusu oluyor.

Fetvalarda, oruçlu abdestli birinin ellerini kolonya veya dezenfektan ile steril etmesinin oruç için sakıncası yoktur denilmektedir. Sonuç olarak temizlik için kullanılıyor.

Koronavirüs açısından misvak kullanmanın sakıncası var mı?

Hazreti Muhammed (S.A.V) oruçluken misvak kullanmanın sakıncası olmadığını söylemiştir. Sadece misvağı kullanırken diş etlerinin kanamamasına dikkat etmeliyiz. Misvakta bulunan doğal antibiyotikler ağızda üreyen bakterilerin çoğalmasını önlerken diş ve diş eti sağlığını da olumlu etkiliyor.

Koronavirüs salgınından korunmak için misvağı kullanıldıktan sonra iyice yıkayıp steril bir şekilde saklamalıyız. Aksi takdirde iyice yıkanmazsa virüslerin mikropların ağzımıza kolayca yerleşmesine sebep olabilir.

Maske takmak orucu bozar mı?

Şu koronavirüs salgının olduğu günlerde maske takmayı ihmal etmemeliyiz. Koronavirüs damlacık yoluyla bulaştığı için maske takmayı Ramazan ayında da sürdürmeliyiz. Maske taktığımız da orucumuz bozulur mu? diye düşünüyorsanız.

Sağlık için kullanıldığı ve orucu bozacak bir durumda bırakmadığı için takılması sorun oluşturmayacaktır.

Bağışıklık sisteminin güçlü olmasının anahtarı uyku düzenini Ramazan’da nasıl ayarlamalıyız?

Sahurdan sonra uyumamaya gayret gösterilmeliyiz. Sahur sonrası uyuyup uyanmak bütün ritmi bozuyor. İftardan sonra aşırı çay ve kahve tüketmekten kaçınmalıyız. Gece uykusu dışında uyumayın, uyuklamayın. İftar sonrası TV karşısında içinizin şöyle bir geçmesine fırsat vermeyin çünkü gece uykusuna negatif etki eder.

Kaliteli uyku uyuyarak bağışıklığınızı demir gibi yapmak istiyorsanız. Tavsiyelerimize kulak vermelisiniz.

  • Sabah kalkma zamanını, gece yatma zamanını ayarlayın.
  • Pencereleri açın, balkonda zaman geçirin gün ışığından faydalanıp iç ritminizi doğru işlemiş olun.
  • Telefon,TV ve bilgisayara uyumadan 1 saat önce veda edin.

Koronavirüs salgını yüzünden oruç ertelenir mi?

Ramazan ayında sağlıklı olan her müminin oruç tutması Allah Teala'nın emriyle farzdır. Bu ibadetin tamamen ertelenmesi mümkün değil.

Oruç tutmak koronavirüs açısından riskli mi?

Uzmanlardan alınan bilgilere göre sağlıklı bireylerin oruç tutmaları, hastalığın yayılması bakımından özel bir risk yok. Aksine oruç tutmak sağlık için çok faydalıdır.

Orucun koronavirüse karşı savaşta önemli olan bağışıklık sistemine kötü etkisi var mı?

Oruç tutmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dair kanıta dayalı tıbbi bir tespit bulunmazken, aksine oruç tutmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiğine ilişkin bilimsel yayınlar mevcut.

Oruç tutmak, sağlıklı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hatta yapılan bilimsel çalışmalar, üç günlük orucun yaşlı insanlarda bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara direnci artırdığını göstermiştir. Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi, 'hücrelerin yenilenmesi için yaşlı hücrelerin parçacıklarının imha edilmesinin gerektiğini, bunun da uzun süre aç kalarak mümkün olduğunu' belirttiği teziyle, 2016 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü almıştır. Kovid-19 dahil pek çok etkene karşı vücudu daha dirençli hale getirdiğinin aşikar

Oruç ne zaman kazaya bırakılabilir?

Kur'an-ı Kerim'de ramazan orucunu tutmamayı mübah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesine izin verilmiştir.

Kimler orucu kazaya bırakabilir?

  • • Kovid-19 teşhisi konulmuş olup doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülenler
  • • Oruç tuttuğu takdirde hastalığı daha ağır geçireceği doktorlarca belirtilenler
  • • Oruç tutamayacak derecede yaşlı olanlar
  • • Oruç tutmaya engel kronik hastalığı bulunanlar
  • • Oruç tutmaları halinde hem sağlıklarının bozulmasından hem de sağlık hizmetlerinin aksamasından endişe eden sağlık çalışanları
  • • Hamile veya emziren kadınlar,
  • • Ağır ve meşakkatli işlerde çalışıp sağlıklarının bozulacağından endişe edenler
  • • Mazeretleri devam ettiği sürece daha sonra kaza etmek üzere oruç tutmayabilecekler

Sağlık durumundan dolayı oruçlarını tutamayacaklar ne yapmalı?

Sağlık durumları hiçbir şekilde kaza oruçlarını tutmaya el vermeyenlerin tutamadıkları her bir gün için fakirlere bir oruç fidyesi ödemeleri gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >