Koronavirüsten korunmanın 10 yolu

Arşiv

Türkiye'de koronavirüs vakasının görüldüğünün açıklanmasının ardından, vatandaşlar koronavirüsten korunma yollarını araştırmaya başladı. Dünya çapında onlarca ülkede görülen virüse karşı neler yapılması noktasında 10 madde öne çıkıyor.

Dünyanın konuştuğu küresel salgın yeni tip koronavirüse karşı alınabilecek önlemler neler?

1- Ellerin bol bol yıkanması, tek kullanımlık mendil tercih edilmesi, el hijyeni için sabun, kağıt havlu kullanılması gerekiyor.

2- Uzmanlar "Gerekirse eldiven kullanın, her gün o eldivenleri yıkamayı ya da değiştirmeyi unutmayın" diyor.

3- Kişilerin 1 metreden daha fazla yakınlaşmaması hayati derecede önemli çünkü bazı salgılar havada asılı durabiliyor, o mesafeyi gözetmek gerekiyor.

4- Eşyalara temasa dikkat etmek gerekiyor, insanlarla öpüşme ve yakın temas konusunda da hassas davranmak çok önemli.

5- Toplu ulaşım sırasında insanlarla çok yakın mesafede durulması söz konusu, o yüzden kimi uzmanlar maskeyi önleyici bir tedbir olarak görüyor; kimi uzmanlar ise burun ve ağzı kaplayan maskelerin sağlıklı kişiler açısından pek bir koruyucu etkisi bulunmadığını nefesteki nemin maskeye geçmesi sonrası koruyucu özelliğini kaybettiğini söylüyor.

6- Virüs sadece öksürmek ile bulaşmıyor; konuşup kahkaha atınca da bulaşma riski var.

  • 7- Hasta bir kişinin temas ettiği yüzeylere dokunup daha sonra dokunan el ile ağız, burun ya da göze temas yoluyla da bulaşma riski bulunuyor.

8- Antibiyotiklerin faydası yok, antibiyotikler yalnızca bakteri olarak adlandırılan infeksiyon etkenlerine karşı etkili, virüs infeksiyonlarında bir yararları yok.

9- Tokalaşma ve kucaklaşmadan kaçınmak gerekiyor, asansör düğmesine parmak yerine dirsekle basmak gibi basit önlemleri alışkanlık haline getirmek akıllıca.

10- Kalabalık mekanlardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor, evde kullanılan çöpün ağzının kapalı tutulması gerekiyor; iş yerinde İş yerinde temiz hava akışının sağlanması, klimaların filtrelerinin değiştirilmesi büyük önem taşıyor.

(Independent)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >